Angst voor “teveel hooi op je vork”

Oh dear oh dear, deze post had ik 2 weken later gepland, maar ik ga nu er nu al aan. Waarom? Ik loop iets achter met mijn voorraad posts en er hangt een dreigend wolkje boven mijn hoofd “heb je weer eens te veel hooi op je vork genomen?”. Let vooral op de zinssamenstelling “heb je weer eens…”, dat zegt genoeg he? Ik heb het even nodig om dit nu van me af te schrijven.

Het is een delicate balans tussen jezelf uitdagen en gewoon teveel van jezelf te vragen. Het gebeurde me vroeger heel vaak, dat ik ruimschoots teveel van mezelf vroeg. Ik ging ver over mijn grenzen en negeerde signalen te lang. Sterker nog, ik ging ze pas voelen wanneer het te laat was. Wanneer mijn systeem een noodgreep deed als griep of oog-migraine. De grens was niet eens meer in beeld en als gevolg raakte ik overweldigd en maakt niet altijd de beste keuzes meer, zoals stug doorwerken met een zonnebril op.

Ter compensatie wil mijn systeem nu nog steeds te vroeg aan slaan. Niet alleen mentaal maar ook fysiek gaan  er allerlei belletjes af, meestal premature signalen.  Dat is zonde, want hoewel ik nu mentaal weet dat het vooral gebaseerd is op oude pijn en oude ervaringen, mijn lichaam begint wel meteen met het aanmaken van stress hormonen. Het gevoel van overload dat wil overheersen, met als doel: staken van de activiteiten.

Ik heb inmiddels geleerd de fysieke tekenen vroeg te signaleren. Vervolgens vraag ik mezelf eerst af wanneer ik me nog helemaal ‘tip top’ voelde en wat de aanleiding is geweest voor de verandering in mijn gemoed. In nagenoeg alle gevallen blijkt dat mijn systeem ‘aan’ gaat op basis van die oude ervaringen. Deze oefening helpt me om me in het hier en nu terug te krijgen en zo kan ik kan evalueren of ik in dit moment écht een probleem hebt, of dat het komt dat ik in het verleden vaak mijn hoofd heb gestoten in soortgelijke situaties. Het verschil is dat ik heb geleerd van die momenten en hoewel het heus nog wel eens fout zal gaan; ik ben beter dan toen. Bring it on!

Bedankt voor het lezen, je bent geweldig. Dat weet je toch?!


Deze post is onderdeel van de 27daysofmay in de aanloop van mijn talk bij Creative Morning Utrecht en lancering van ihavesomanyideas.com.