Zodra ik wist dat ik iets wilde gaan produceren, een website, wist ik ook dat ik potentieel in de problemen kon komen door te verzanden in mijn eigen vakgebied. Om zelf een logo te moeten ontwerpen of een uitgebreid ontwerp voor de site in dit stadium is vragen om problemen. Mijn ervaring leert mij namelijk dat ik erg moeilijk voor mezelf kan ontwerpen, het duurt te lang om tot een definitief ontwerp te komen. Door mijn gelimiteerde vaardigheden als programmeur kan het ook voorkomen dat ik het vervolgens ook niet eens kan realiseren. Mijn doel was om het pragmatisch en betaalbaar te houden. Ik zou gebruikmaken van mijn kennis van WordPress en alleen het ontwerpen van het logo en redigeren van teksten uitbesteden.
99designs
Het kwam door iets was Tim Ferriss in een podcast zei en dat trok me over de streep om 99designs een kans te gunnen. Hierbij moet ik zeggen dat ik echt over een drempel moest omdat ik vooroordelen over het platform had en over de werkwijze.
Inmiddels is de prijs allang niet meer 99 dollar. Het starttarief hangt af van de opdracht (logo, complete huisstijl, website etc) en binnen de opdracht heb je verschillende pakketten. Welk pakket je kiest bepaald hoeveel ontwerpers er zullen inschrijven én welke kwaliteit ontwerpers.
Bij 99designs heb je recht op een niet-goed-geld-terug-garantie, tenzij je daar specifiek van afziet en beloofd hoe dan ook een winnaar te kiezen. Het ‘garant-stellen’ van de opdracht hoef je niet meteen in het begin te doen, dat kan ook in een later stadium als je een goed gevoel over de uitkomst hebt. Ook dit is een bepalende factor voor welke ontwerpers er zullen inschrijven voor je opdracht. Je krijgt waar je voor betaald.
Als je het wilt proberen trouwens, kun je mijn 99designs link gebruiken voor een gratis upgrade te waarde van $99, waardoor je meer opties en ontwerpers aantrekt. Ik verdien ook aan deze link als jij een opdracht plaatst overigens.
Mijn ervaring
Even in het kort mijn ervaring met 99designs, ik was uiteindelijk verrast en erg blij met het resultaat. Ik schrok wel van het eerste voorstel dat ik kreeg, de ontwerper schreef “ik vind het een professioneel logo en past bij jouw briefing”. Het voorstel was een in paint getekend ‘ding’ wat niet leesbaar was, noch professioneel eruit zag. “Was had ik dan verwacht….”, ging er door mij heen. Je moet weten dat in mijn briefing heel nadrukkelijk stond dat ik typografie heel erg belangrijk vond. Dan krijg je dit…
Gelukkig volgden al snel inzendingen waar ik wel enthousiast van werd. Na 24 uur was ik overladen met opties en moest de ontwerpers manen om zich te beperken en me niet te overladen met opties. Dat ze moesten nadenken over de hoeveelheid tijd die ze erin staken en erop moesten vertrouwen dat ik een inschatting kon maken van het voorstel en hun capaciteiten. Na 7 dagen mocht ik maximaal 6 designers selecteren om mee verder te gaan, sommige designers hadden meerdere voorstellen gemaakt dus ik had echt een ruime keuze (en een beetje keuzestress).
Er zat 1 ontwerper bij (AGOT) wiens stijl me erg aansprak, het voorgestelde logo vond ik erg leuk maar ik vond het niet gepast als logo. Mijn buikgevoel vertelde me deze designer toch te selecteren voor de volgende ronde. In deze ronde gingen alle designers opnieuw los en weer moest ik ze op het hart drukken niet mij te overtuigen door de hoeveelheid variaties maar sommigen waren zo enthousiast dat ze zich niet konden inhouden. Ik besloot de opdracht te “garanderen” en verhoogde het eindbedrag om een beetje te compenseren. Dit was mijn eerste gelegenheid als opdrachtgever en het leerde me dat je een verantwoordelijkheid hebt voor goed ‘opdrachtgeverschap’ voor goede communicatie van verwachtingen en verzoeken zodat de fixed-price ook een beetje voor de andere partij uitkomt, tenminste zo zit ik erin.
AGOT verraste me in ronde 2 met een logo waarvan ik meteen ‘aan’ ging, het was nog niet perfect maar in mijn hart wist ik het al, dit ging hem worden. Uiteindelijk heb ik voor het logo van deze ontwerper gekozen en heb ik nog een losse opdracht gegeven voor het karakter uit ronde 1. Ik wil de ontwerper “AGOT” daarom aanbevelen, fijn om mee te werken. Reageert snel en is zeer communicatief, met zelfvertrouwen om ook tegengas te geven of inzichten te delen. Ik ben blij dat ik naar mijn buikgevoel heb geluisterd.
De briefing
Bij het schrijven van de briefing besloot ik te luisteren naar mijn hart en een verhaal te vertellen en te vragen of de ontwerpers het wilde meenemen in hun ontwerp proces. Hier de lange versie van dat verhaal: in 2015 woonden mijn vrouw en ik een lezing van André Kuipers. Terwijl ik luisterde naar zijn verhaal moest ik denken aan een boek dat ik had als kind. Het was een boek over de ruimtevaart met daarin elke raket, satelliet en space-shuttle die ooit een rol speelde in de ruimtevaart. Het was een geweldig boek en ik las het steeds opnieuw, terwijl ik droomde van de maan, mars en pluto. Ik wilde de nieuwe “Buck Rogers” of “Starbuck” worden, het feit dat ik opgroeide in de tijd dat ‘space opera’s‘ voor het eerst op tv waren te zien, draagt bij aan mijn fascinatie voor het heelal.
Terwijl ik naar André Kuipers luisterde realiseerde ik me dat ik als kind misschien wel astronaut wilde worden, in een kinderlijke manier want ik had geen idee dat je kon studeren om een astronaut te worden. Of dat meisjes astronaut konden worden.
Maar ik heb een raket!
Ik ben geen astronaut geworden, maar ik heb wel een raket in mijn logo gekregen op mijn verzoek en door de aanmoedigingen van mijn coach Sun. Dat maakt mij blij. Elke keer dat ik het logo zie moet ik glimlachen en herinner ik mezelf aan dit verhaal. En aan de belofte die er aan kleeft, dat onze dochters opgroeien met het idee dat je zelfs een astronaut kan worden. Of in elk geval niet op latere leeftijd bedenken “…ik had geen idee!”
Bedankt voor het lezen, je bent geweldig. Dat weet je toch?!
Deze post is onderdeel van de 27daysofmay in de aanloop van mijn talk bij Creative Morning Utrecht en lancering van ihavesomanyideas.com.