Interview: Edwin van de Bospoort

Edwin van de BospoortDeze keer sprak ik Edwin van de Bospoort. Getrouwd en heeft 3 kinderen. Edwin is founder van de startups TimeBox en Sciomino, en daarnaast werkt hij ook freelance als UX-designer (vooral strategisch).

Edwin, vertel eens wat meer, wat is je achtergrond?

Ik ben opgeleid als Industrieel Ontwerper in Delft. Daar heb ik geleerd dat een product altijd een oplossing voor een probleem van een gebruiker is. Ik heb 5 jaar als user interface designer gewerkt voor een baas, en ben sinds 2004 aan het ondernemen. Ik heb eerst Stroomt opgericht met 3 anderen, en na 5 jaar ben ik daar uitgestapt. Hierna ben ik gaan freelancen, en heb ik daarnaast (samen met Herman van Dompseler) Sciomino en TimeBox opgericht.

Hoe genereer jij nu je inkomsten?

Aan de ene kant gewoon door me als freelancer te laten inhuren op uurbasis. Aan de andere kant met het verkopen van abonnementen op onze software Sciomino en TimeBox.

Hoe ben je daartoe gekomen?

Toen ik stopte bij Stroomt en fulltime aan het freelancen was, merkte ik dat ik dat ook wel eenzijdig begon te vinden. Ik dacht altijd oplossingen uit voor andere bedrijven. Soms zelfs zonder businessmodellen, en ik merkte dat daar qua productontwerp niet echt meer een uitdaging in zat.

Ik wilde proberen of het mogelijk was om zelf een product te maken, zodat ik naast de uren-inkomsten, ook een andere stroom van inkomsten kon genereren. En je eigen product maken en vermarkten, dat is wat elke ontwerper een keer gedaan moet hebben.

Welke mogelijke bronnen van inkomsten heb je uitgeprobeerd?

Ik heb naast uurtje-factuurtje ook wel workshops e.d. verkocht, maar het belangrijkste zijn de softwareproducten.

Wat heb je daarvan geleerd?

Super veel. Ik heb alle valkuilen denk ik wel gezien… Laat ik eens kijken of ik een top 10 lijstje kan maken:

  1. Ik ben zéér opportunistisch. Dat helpt om het vol te houden.
  2. Ik ben zéér opportunistisch. Dat zorgt er soms voor dat ik teveel tegelijk wil.
  3. Focus houden is het moeilijkste wat er is.
  4. Iedereen die je ontmoet heeft een mening. Ik ben daar gevoelig voor, ook al weet ik dat de meesten daarvan nog nooit zelf geprobeerd hebben iets te ondernemen…
  5. Luister vooral naar andere ondernemers in je eigen branche.
  6. Wees open (hard en dankbaar geleerd van Ruben Timmerman)
  7. Nee zeggen vind ik vreselijk moeilijk (zie 2).
  8. Freelancen én software ontwikkelen tegelijk is ontzettend lastig en zwaar. Leuk, leerzaam en dankbaar. Maar nogal time-consuming.
  9. Volg Lean Startup. Niet té rigide, maar vooral het MVP stuk. Een product kan klein al heel veel duidelijk maken, het moet écht niet perfect de eerste keer.
  10. Geef nooit op. Maar durf ook te stoppen.

Kun je stellen dat je een geboren ondernemer bent?

Nee, dat denk ik niet. Ik heb het met vallen en opstaan geleerd. Ik ben van origine een productman, maar dat is niet genoeg om te ondernemen. De rest is vooral handen in de modder en ervaren.

Komt het vanzelf of heb je drempels moeten overwinnen om hier te komen?

Niets komt vanzelf, je moet het allemaal zelf doen 🙂 De meest recente drempel die ik heb overwonnen is tot vervelens toe mensen achterna bellen omdat ik een antwoord nodig had. Dat gaat bij mij niet vanzelf, want ik hou er dus helemaal niet van als ik van die automated-marketing messages krijg van iemand die wanhopig met mij in contact wil komen. Maar iemand die een antwoord heeft beloofd, en gewoon moeilijk te pakken te krijgen is, vindt het helemaal niet erg dat ik vasthoudend was.

Hoe hou je jezelf gemotiveerd en gefocust?

Mijn vrouw en m’n compagnon zijn m’n grootste klankborden en coaches tegelijk. We zijn open en eerlijk naar elkaar, en houden het op die manier vol. Daarnaast ben ik er naar allerlei mensen steeds opener in geworden hoe zwaar het kan zijn. Dat werkt voor mij toch het beste. We zijn een (ver)oordelend landje, waar we successen willen vieren, maar elkaar niet zo goed kunnen aanmoedigen. Gelukkig kom ik steeds meer mensen tegen die ook gewoon durven zeggen dat ’t soms gewoon prut is.

Wat is je advies voor freelancers die hun schaalbaarheid willen verbeteren?

Probeer je freelance activiteiten in 3 of 4 dagen te stoppen (en te houden). Lukt dat niet, dan moet je niet willen dubbelen. Lukt dat wel, dan kun je in de vrijgekomen tijd aan dat ultieme idee gaan werken.

Wil je nog wat meer vertellen over TimeBox trouwens?

Aangezien jullie allemaal freelancers zijn, MOETEN jullie van het bestaan van TimeBox weten. Wij als freelancers staan vaak ingeschreven bij meerdere partijen, en deze bieden ons allemaal een portal of app aan om onze informatie in bij te houden. Als jouw beschikbaarheid voor werk veranderd, moet je dus bij 7 tools inloggen om dat kenbaar te maken. En dat is irritant.

TimeBox is dus een app, waarin je jouw beschikbaarheid voor werk kunt bijhouden, én je deze kunt delen met de bedrijven die in de app staan. Waarschijnlijk ken je nu nog géén van de bedrijven die in de app staan, maar die lijst moet gaan groeien. Dus: download de app, en vertel aan alle partijen die jou regelmatig inhuren, dat ze ook in de app komen te staan!

Nog even de links van Edwin op een rij:

Dank je voor je tijd Edwin, je bent geweldig. En jij bedankt voor het lezen, je bent ook geweldig. Dat weet je toch?!


Deze post is onderdeel van de 27daysofmay in de aanloop van mijn talk bij Creative Morning Utrecht en lancering van ihavesomanyideas.com.