Interview: Reinier Ladan

Reinier LadanDe laatste tijd hoorde ik steeds meer mensen over Reinier Ladan, uit de vreemdste hoeken kwam er een “ken jij Reinier”, dus ik vond het tijd eens bij te kletsen met Reinier.

Hij is co-founder en co-host van twee podcasts, wat hij inmiddels al 5 jaar doet. En hij verstuurd een wekelijkse nieuwsbrief, waar de lezers via Patreon een terugkerende betaling kunnen doen om zo hun waardering en support uit te spreken, zodat producers als Reinier lekker bezig kunnen blijven.

Reinier, vertel eens wat meer, wat is je achtergrond?

Ik ben Reinier Ladan en ik ben voornamelijk interactie-ontwerper. Ik probeer de term ‘UX’ zoveel mogelijk te vermijden want ik vind dat een megalomane term voor de dingen die met pixels te maken hebben. Achtbaan- en escaperoomontwerpers mogen wat mij betreft de term UX claimen, geen probleem mee. Sinds 2000 ben ik al aan het ‘ondernemen’ als freelancer. Eerst meer development georiënteerd en sinds 2007 full-time als ontwerper.

Hoe genereer jij nu je inkomsten en hoe ben je daartoe gekomen?

Over het algemeen draai ik uurtje factuurtje. Voor het soort werk dat ik doe is het heel moeilijk om fixed price te werken gezien de grote onzekerheid qua scope. Het zijn ook vaak lange klussen die ik doe. Het risico kan ik onmogelijk in een fixed price vangen.

Als ik een vast omlijnde adviesklus heb probeer ik wel wat deliverables te definiëren en daar dan een vaste prijs aan te hangen, maar die is dan alsnog gebaseerd op een berekening van de uren die ik denk dat erin gaan zitten.

Wat ik wel heb geleerd is dat je niet zomaar voor een klus moet gaan die onder je gemiddelde uurtarief ligt. Laat je uurtarief geregeld omhooggaan en meegroeien met de ervaring die je opdoet.

Uiteraard heb ik nog de droom om iets te verzinnen en te bouwen waar ik passive income uit kan halen maar daar heb ik vooralsnog niet veel tijd in geïnvesteerd.

Kun je stellen dat je een geboren ondernemer bent?

Mijn ouders zijn mijn hele leven al ondernemer (MKB) en daardoor is dat bestaan me wel met de paplepel ingegoten. Ik zal niet zo snel een vaste baan nemen, het gevoel van je eigen richting bepalen ligt me wel. Echt een ‘ondernemende ondernemer’ ben ik overigens niet, ik ontplooi niet heel veel nieuwe producten of diensten. Ik grijp wel kansen aan waar ik me comfortabel in voel en waar ik een uitdaging in zie. Zo heb ik nu de rol van product owner bij mijn huidige opdrachtgever en dat zie ik als een leuke uitdaging. Gewoon proberen en kijken wat het me brengt.

De echte ondernemer in me zal eruit moeten komen als er wat minder aanvragen zijn, maar vooralsnog heb ik de luxe dat ik altijd wel werk heb.

Hoe hou je jezelf gemotiveerd en gefocust?

Ik heb geen coach, ik doe graag dingen alleen. Ik praat wel over mijn bezigheden en problemen waar ik tegenaanloop met bevriende freelancers. Mijn motivatie haal ik vooral uit de uitdaging die ik in een klus zie. Ik probeer altijd op de top van mijn kunnen opdrachten uit te voeren en meer dan genoeg hooi op mijn vork te nemen. Ik hanteer wel een goede work/life balance, je zult me niet snel meer tot ’s avonds laat zien doorwerken. Ik werk overdag hard genoeg om alles tot een goed einde te brengen.

Wat is je advies voor freelancers die hun schaalbaarheid willen verbeteren?

Zoals je kunt lezen heb ik daar niet echt ervaring mee dus kan ik daar vrij weinig zinnigs over zeggen. Wat ik wel doe is tijd investeren in dingen die nu nog geen geld opleveren maar waarvan ik de ervaring wel waardevol vind.

Ik ben co-founder en co-host van twee podcasts: De Appels en Peren Show die even in de zomerstop zit en de Glitch Podcast die binnenkort weer van start gaat. Ik zie het als professionele ontplooiingen zonder inkomsten. Podcasten gaat nog eens groot worden en ik heb hierdoor al vijf jaar podcastervaring. Dat is op een moment ook wat waard. Daarnaast is het zo leuk om te doen!

Verder heb ik nog een wekelijkse nieuwsbrief waarin ik aardig wat tijd aan besteedt: de 82% nieuwsbrief. Meer over mijn betaalde en onbetaalde hobbies vindt je op Reinier.io.

Dank je voor je tijd Reinier, je bent geweldig. En jij bedankt voor het lezen, je bent ook geweldig. Dat weet je toch?!


Deze post is onderdeel van de 27daysofmay in de aanloop van mijn talk bij Creative Morning Utrecht en lancering van ihavesomanyideas.com.