Meetbaar maken van je inzet

In mijn hoofd heb ik een beeld van een persoonlijk dashboard met KPI’s om mijn eigen voortgang te monitoren. Van grafieken en tabellen word ik nou eenmaal erg blij. Ik had bedacht dat ik na mijn proces richting verandering (naar een schaalbare ondernemer), dat ik dan een hele rits met waarden, normen, visie en doelen om mee aan de slag te kunnen.

Hier heb ik nog niet de juiste tool voor gevonden, alle dashboard achtige tools die ik ken, hebben een externe bron/database nodig om inzichten te laten zien. Een GUI waarin jezelf KPI’s kan aanmaken en de trigger kan bedenken, bestaat niet. Klipfolio.com komt heel erg dichtbij, maar heeft een externe bron nodig. Liveplan klinkt overigens ook heel gaaf, waar je begeleid wordt bij het schrijven van je business-plan wat uiteindelijk leidt tot een dashboard waarin je je targets kan monitoren.

strides-app
Mijn strides-dashboard over het aantal blogposts deze maand.

Daarnaast heb je legio’s apps die je assisteren bij gedragsverandering, zodat je dagelijks een “ja gedaan” of “nee niet gedaan” kan invullen om een ‘streak’ kan creëren op weg naar gedragsverandering. Strides vond ik de beste op dag gebied, daar kan je 4 soorten trackers toevoegen:

  • Target (waarde halen voor een bepaalde datum)
  • Gewoontes (ja/nee)
  • Gemiddelde (Behoudt een gemiddelde score gedurende een x periode)
  • Milestones (iets afhebben op een bepaalde datum, waarin je ook de deelprojecten van een groot project kunt invoeren en monitoren)

Op het dashboard van Strides zie je alleen een staafgrafiek, maar op een dieperliggende pagina krijg je meer grafiek-varianten, voor de geeks. Ik heb Strides gevraagd of ze dit ook op een niveau hoger op het dashboard willen laten zien, maar dat ik voorlopig niet mogelijk ivm de performance.

Op mijn Strides dashboard heb ik oa. staat mijn blogposting gemiddelde (27daysofmay) en een RescueTime Productivity Pulse. Met name deze laatste vind ik interessant, RescueTime is een applicatie die op de achtergrond draait en bijhoudt hoelang je welk programma of welke websites bezoekt. Overal moet je een categorie aan toekennen (hoewel de default herkenning goed genoeg werkt) een categorie kan vervolgens “afleidend”, “neutraal”, “productief” en “Super productief” zijn. Elke dag krijg je een productiviteit-score (0-100), de ‘Productivity Pulse’. Deze score wil ik tenminste op 66 houden. En het aantal afleidende categorieën op minder dan 1 uur.

RescueTime is gratis en heeft een premium variant die oa. een offline-time log biedt, die ik weinig toegevoegde waarde vond: het was wéér een extra handeling erbij namelijk. Verder kan ook de gratis variant de algemene score en per categorie als excel-sheet exporteren, het zou zelfs mogelijk moeten zijn via de API rechtstreeks de data naar een KPI dashboard te brengen. Als ik kon toveren, zou ik willen dat ik dit soort ideeën zelf tot uitvoering kon brengen om een mooi en eenvoudig te bedienen dashboard te realiseren.

Bedankt voor het lezen, je bent geweldig. Dat weet je toch?!


Deze post is onderdeel van de 27daysofmay in de aanloop van mijn talk bij Creative Morning Utrecht en lancering van ihavesomanyideas.com.