Oneliners

Als ik boeken lees, markeer ik graag oneliners die me inspireren of aan het denken hebben gebracht. Een paar uit boeken die ik recent heb gelezen (of nog mee bezig ben).

“Radical focus”

Geschreven door Christina R Wodtke, hieraan begon ik vlak nadat ik het boek “Deep work” van Cal Newport uit had gelezen. Enerzijds vond ik dat ik mijn dosis focus wel had gehad, maar Christina kwam me over als een leuke dame met mooie inzichten, wat kon het kwaad om nog een focus-boek te lezen. Wodtke schrijft over hoe teams tot uitvoering kunnen komen, zonder te blijven hangen in de ideeën fase of steeds afgeleid te worden door nieuwe ideeën. Ideeën zijn leuk en aardig maar: “it’s not important to protect an idea. It’s important to protect the time it takes to make it real”

“Become an idea machine”

Door Claudia Azula Altucher, een boek dat ik nog niet uit hebt trouwens. Wat ik erg kon waarderen is dat zij met dit boek het hebben van ideeën een beetje verheerlijkt (wat natuurlijk een beetje in mijn straatje is). Ze zegt dat velen haar veroordeelden, immers… ideeën zijn waardeloos zonder de executie: “The idea has to come first, ideas  precedes execution”

“Will it Fly”

Van Pat Flynn, ik bestelde het boek nog voor het uitkwam en het leest zoals verwacht van Pat Flynn, met charme en humor. In het hoofdstuk “Germination” bespreekt hij hoe je hersenen in verschillende modi kunnen opereren. Als je iets probeert te bedenken of creëren heb je de “creatie” modus en de “editor” modus. De eerste staat voor verbeelding, creativiteit en openheid naar nieuwe ideeën en verbindingen. Het tweede is de logische en analytische modus die zeer gereguleerd opereert. Hij stelt dat je tijdens de creatie fase de “editor” even op pauze moet zetten omdat het je flow en creativiteit significant belemmert: ‘Thinking puts your editor brain into the driver’s seat.’

“Essentialism”

Het boek van Greg McKeown is nog altijd een van mijn favoriete boeken (sorry Arjan) een boek dat eigenlijk meteen goed begint met “if you don’t prioritize your life, someone else will”. Greg wil met het boek bewerkstelligen dat we niet langer ongedisciplineerd jagen op meer-meer-meer, maar gedisciplineerd kiezen voor minder. Een belangrijke vaardigheid om dat te kunnen is het maken van keuzes: “The Latin root of the word decision–cis or cid– literally means “to cut” or “to kill”.”

Bij het schrijven van deze post merk ik dat ik het lezen mis, door de voorbereiding van de Creative Mornings talk en andere werkzaamheden schiet het er een beetje bij in. Hoogtijd om weer ruimte in mijn dag hiervoor te maken.

Bedankt voor het lezen, je bent geweldig. Dat weet je toch?!


Deze post is onderdeel van de 27daysofmay in de aanloop van mijn talk bij Creative Morning Utrecht en lancering van ihavesomanyideas.com.