Wat is ‘risico’ nu werkelijk?

Eerder vandaag sprak ik Kaj Rietberg die wat typo’s op de blog had gespot. We raakten aan de praat over mijn proces, over wat je tegen kan houden om iets nieuws en onbekends op te starten, waar een kans op falen bestaat.

Vlak voor de geboorte van onze dochters, liep mijn vrouw risico op zwangerschapsvergiftiging. Daarom moesten de baby’s met een CTG-monitor in de gaten gehouden worden. De eerste keer vond ik het zo spannend, dat het voelde als een ‘te spannend boek’ waarvan ik eerst het einde moest lezen, voor ik het verder kon lezen. Ik bedacht me dat ik zulke mate van ongemak gewoonweg niet gewend was, en door mijn gebrek aan tolerantie ervoor heel slecht tegen deze situatie kon. Uiteindelijk hebben we nog bijna 4 weken lang dagelijkse CTG’s gehad en leerde ik daar mee omgaan, maar het besef dat er een lage tolerantie voor ongemak was boeide mij.

In het gesprek met Kaj, vroeg ik hem wat iemand kan tegenhouden om iets nieuws op te starten. Een van de bezwaren die ter sprake kwam was faalangst, de kans dat iets mislukt of niet wordt geaccepteerd. We spreken dan van een risico, en met name het risico op een negatieve afloop. Het idee van risico zorgt voor meer ongemak.

Ik kan me goed herinneren dat mijn lichaam in sommige situaties vrij heftig kon reageren bij een lage tolerantie voor ongemak, alsof je hormonen er een zaak van ‘leven of dood’ van willen maken, ondanks dat je op een rationaal niveau wel beter weet. Dat bracht het volgende inzicht; het schijnt dat we bij het binnengaan van een nieuwe ruimte onbewust altijd controleren of er een vloer is. Misschien dat we bij het aangaan van [wat we als risico beschouwen], ook controleren “is er een vloer?”. In het geval van onbekend terrein waar we niet kunnen vertrouwen op onze ervaring, kunnen we dat niet met zekerheid verklaren en dus moeten we het erop gokken = het risico.

Bedankt voor het lezen, je bent geweldig. Dat weet je toch?!


Deze post is onderdeel van de 27daysofmay in de aanloop van mijn talk bij Creative Morning Utrecht en lancering van ihavesomanyideas.com.