Wat zoek jij in een podcast?

Mijn laatste paar opdrachtgevers waren steeds op ruime reisafstand en om er het beste van te maken ben ik gaan luisteren naar audioboeken en podcasts. Ik luister niet blind naar elke aflevering van mijn podcast abonnementen, maar doe aan cherrypicking. De titel of de gast moet mij aanspreken, maar als het verhaal niet lekker loopt haak ik binnen 10 minuten af.

Naast de inhoud en interview-techniek is ook de geluidskwaliteit en de stem van de podcast-presentator van belang. De lengte van de “sponsor praatjes” kan ik soms ook over vallen, maar gelukkig kun je met een simpele tap telkens 15 seconden doorspoelen.

Voor ihavesomanyideas.com overweeg ik ook met een interview-podcast te starten, maar het is een flinke commitment.

De voordelen zijn duidelijk:

  • gesprekken voeren met interessante mensen, exposure voor hen – de uitgerekende kans voor mij om ze te ontmoeten en bevragen,
  • leren betere vragen stellen, oefenen met luisteren,
  • minder tijdrovend dan diepgaande blogposts produceren,
  • grote stap buiten mijn comfort zone,
  • exposure voor mijn personal brand.

De nadelen:

  • ik heb écht grote moeite met mijn stem op band terug te horen,
  • perfectionisme, geen “do overs” maar gaan met die banaan,
  • grote stap buiten mijn comfort zone.

Heb jij tips of suggesties?

Luister jij naar podcasts en welke podcasts zou je aanraden om te luisteren, qua interview-stijl of soort onderwerpen en gasten?

Mijn favorieten recente afleveringen:

Tim Ferris en Cal Fussman

3 uur lang (ja, ik schrok in eerste instantie ook) GE-NO-TEN! Cal Fussman is een geweldige verhalen verteller, hij is journalist en interviewde een indrukwekkende lijst beroemdheden. Hij vond schaalbaarheid in feit dat mensen van hem wilden leren hoe je vragen moet stellen, hoe je mensen moet interviewen.

Ik moet Tim Ferris nageven dat hij echt hele interessante gasten weet te trekken, de afleveringen met Seth Godin en Derek Sivers (wat een fijne luister-stem heeft hij) zijn ook aanraders.

EOFire (John Lee Dumas) en Genavieve Shingle Jaffe

Genavieve was advocate en niet specifiek heel gelukkig, door haar goed betaalde baan op te zeggen en te gaan ondernemen nam ze een flink risico. Als schaalbare “sparkly lawyer” helpt zij nu ondernemers kaas te maken van alle legal heisa die nodig is als je online gaat ondernemen.

School of greatness (Lewis Howes) en Michael Port

Michael Port heeft ook al zo’n fijne luister-stem, na deze podcast “Tell your story and steal the show” was ik zo enthousiast, dat ik direct het audiobook “Steal the show” kocht. Port was acteur en nu een zeer succesvolle auteur and business coach, vooral op gebied van spreken in het openbaar.

Bedankt voor het lezen, je bent geweldig. Dat weet je toch?!


Deze post is onderdeel van de 27daysofmay in de aanloop van mijn talk bij Creative Morning Utrecht en lancering van ihavesomanyideas.com.