New stuff! (2- double yeah), over keuzestress en de daarop volgende bevestigingswanhoop

Zojuist heb ik de knoop doorgehakt, ik heb een nieuwe digitale camera besteld. De Canon G7 is het geworden naar lang dubben en vergelijken. Het is begonnen omdat ik weer meer met fotografie wilde doen en daar wilde ik het liefst een SLR voor gaan aanschaffen. Het ding was echter… ik ben een hele fanatieke mountainbiker en een SLR en toebehoren meenemen op de bike? Nope… not gonna work.

Dus ging ik op zoek naar een compact waar ik handmatig alles zou kunnen instellen én ik heb een voorkeur voor Canon. Vind de bediening van Canon camera’s meestal erg intuitief en vind de foto’s vaak erg mooi. En het maakt de keuze dan ook iets makkelijker, ik denk dat ik er zeker geen miskoop mee doe. Maar alle merken met elkaar vergelijken… daar kreeg ik serieuze stress van! Met een snelle opsomming van features (kort door de bocht door iemand die er niet heel veel verstand van heeft) heb ik mijn keuze voor Canon weten te bevestigen:

Nikon
Nikon 5700Ik heb ooit een Coolpix 5700 gehad en was daar ernstig ontevreden over (zelfs 2x een fout in de camera, dus 2x retour). Te meer omdat vlak na de aanschaf de eerste Digital Rebel werd aangekondigd voor om en nabij hetzelfde bedrag. Waarschijnlijk zeer onterecht, maar daarom krijgt Nikon geen streepje voor bij mij. Als dan uit het huidige aanbod blijkt dat er IMHO een gat tussen de broekzak-compact en de SLR’s zit, kom ik niet tot een gesschikte match.

Olympus
Ik heb thuis twee Olympus camera’s de Mju mini (maar dan in de eerdere helder blauwe uitvoering) en een eenvoudige C-370. Vooral de Mju mini was ik erg tevreden over al blijft het een erg eenvoudige compact en heb je snel genoeg van de 3x zoom en beperkte prestaties. Maar het is een eye-catcher van jewelste en nog steeds is het de charmeur overal waar ik ermee verscheen. Het overige aanbod bevat veel weer-proof en shockbestendige camera’s, maar geen echte match heb ik eruit weten te halen.

Fuij, Leica en Panasonic
Fuij cameraNa wat ik begrijp super camera’s dankzij de geweldige sensor en overall zeer goede features. Echter… de afmeting komt redelijk overeen met een SLR en zit in met hetzelfde dilemma en daarom sloot ik Fuij uit. Wel een moeilijk besluit overigens, vooral omdat ik een Fuij-gekke collega heb die mij te pas en te onpas alle voordelen van de Fuij haarscherp aan me wist uit te leggen.

Leica M8Leica en Panasonic waren de enige andere merken waar ik op zijn minst naar heb gekeken, maar er was niets dat me echt heel goed kon overtuigen. Al wilde ik stiekem wel dat ik echt serieuze cash had, want zo’n Leica M8… hmmmjam… ja doe maar hoor!

Canon
Binnen het aanbod van Canon kon ik meerdere kandidaten vinden en tussen die kandidaten kiezen was al moeilijk genoeg. De G7, S3 IS en de A710 IS (en side-by-side). Alle drie camera’s zijn manueel in te stellen en zijn super compact, compact of bijna-niet-meer-compact. Ik ga niet alle specifieken op een rijtje zetten (noch alle bekende minpunten), alleen even de overredende punten waardoor ik over mijn keuzestress heen ben weten te komen (met moeite moet ik je zeggen).


A710
+ Supercompact
+ Overall acceptabele specs
+ Prijs

– Geen serieuze contester voor SLR

S3 IS
+ Superzoom camera 12x komt overeen met 432mm tele
+ Macrofocus tot 0cm van het object I’ve seen it to believe it
+ Flipscreen
+ AA batterijen én levensduur batterij
+ Grip
+ Contunues drive 2 standen (1.5 fps / 2.3 fps)
+ Filmcapaciteiten (640 x 480, 15/30 fps with stereo audio, unlimited)
+ Flexizone focus

– (4X) AA batterij
– Afmeting
– Opstarten / fliptwist

G7
+ Compact formaat
+ Digic III processor
+ Redelijk goede lichtgevoeligheid lens (F2.8 – F4.8)
+ Hotshoe flits
+ Flits intensiteit variabel afhankelijk van afstand onderwerp
+ 2.5″ scherm met hoge resolutie (207,000) en inkijkhoek
+ ISO knop bovenop
+ Robuus (en retrolook I like too)

– Prijs
– Grip
– Levensduur batterij
– Teveel SLR-achtig, gaat het irriteren dát het geen SLR is?

Het was een close-call tussen de S3 IS en de G7 maar doorslaggevend was dat de G7 qua zoom redelijk compenseerd in het aantal pixels (ik crop toch bijna altijd voor web), de G7 zeer compact is en overall zeer geavanceerd toestel is. Aan de hand van het advies van Tanina “de oplossing: gewoon beperken tot 1 onderdeel van het product waarop je je keuze gaat baseren…” heb ik compactheid/mobiliteit als belangrijkste factor gekozen.

Met een minimale overtuiging klikte ik op de bestelknop van de Foto Konijnenberg site en krijg ik de volgende bedank pagina, waar ik vooral HEEL VEEL BUIKPIJN van kreeg…

Melding konijnenberg

Het is niet zozeer dat ik betreur dat het onpraktisch (en niet gepersonaliseerd) is ingedeeld “Melding” & “Beste klant hieronder de melding” waaronder een onpersoonlijke boodschap… MAAR MOETEN ZE DIE S3 IS NOU ZO NODIG PLUGGEN EN LABELEN MET “BEST GETEST”?!?!

5 thoughts on “New stuff! (2- double yeah), over keuzestress en de daarop volgende bevestigingswanhoop”

  1. Vanavond nog opgehaald bij Konijnenberg, die hebben een grotere zaak en betere bereikbaarheid. Ik ben er vast heel lang niet meer geweest. Met een 2GB Sandisk Ultra II en eenvoudig tasje. Accu’s heb ik ergens anders besteld voor een mooie prijs, moeten nog binnenkomen.

    De eerste foto’s staan op Flickr en ik ben er best tevreden mee. Zou morgen met daglicht meer willen experimenteren, maar ja… je kent de pre-kerst drukte.

    Reply
  2. Stoer hoor! Ben blij dat mijn advies dus duidelijk doorslaggevend is geweest ; -)

    Leuk om Leeuwtje zo opgesplitst te zien… Nog een goede tip van mij: na die ‘dure’ Kerstmaand (zeker als je een camera koopt 😉 ) kun je vast wat extra geld gebruiken..Je kunt dat aan je werkgever vragen, maar jouw werkgever kennende zal dat niet zo snel gebeuren, dus volg maar gewoon mijn GRATIS (ja, zo ben ik) tip op. Print al die onderdelen van Leeuwtje uit, plak ze op een stuk karton en verkoop ze als een puzzel voor kids onder de 2 jaar… Moet een gat in de markt zijn…

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.