Top 10 boeken gelezen in 2015

Het liefst lees ik management boeken of biografieën, fictie kan me niet altijd boeien. Hoewel, ik moet bekennen dat “The Martian” en “Robapocalypse” mij erg hebben kunnen boeien en vermaken. Maar de Dan Brown die ik in 2013 begon, moet ik nog uitlezen.

Op het jaar 2015 kan ik op verschillende manieren terugkijken, want er is heel veel gebeurd. Maar het liefst doe ik dat met deze top 10 van de management boeken die ik las (of beluisterde) in 2015 en waar ik wat aan heb gehad. Die in grote of kleine mate verandering in mijn leven te weeg hebben gebracht.

Deze management boeken hebben me inspiratie gegeven om dieper na te denken over wat ik doe (of deed), hoe ik het anders wilde en hoe ik dat ga doen. Dit geeft me meteen de kans om mijn gloednieuwe Amazon Affiliate links uit te proberen, dan weet je dat.

Reistijd nuttig besteed

In november 2014 startte ik als interim designer bij Essent en stroomde later in april 2015 door naar energiedirect.nl. Beide opdrachten vonden plaats in Den Bosch wat maar liefst 100 km rijden is, of een inefficiënte route met het openbaar vervoer. Afhankelijk van het seizoen, het weer en eventueel Carnaval doe ik over de auto-reis 1:15 tot 2:30 uur. Wat voldoende tijd is om me kapot te irriteren aan elke radiozender die er is, óf mezelf te inspireren met een goed boek.

Ik nam daarom een abonnement op Audible en liet de gesproken inspiratie tot me komen terwijl ik me door het verkeer bij het knooppunt Grijsoord heen loodste. Als je interesse hebt in een van de boeken: weet dat je het eerste boek gratis krijgt van Audible als je je aanmeld voor een Free Trial van Audible [Membership].

Mijn top 10 management boeken in 2015 gelezen

The Big LeapTop 10 management boeken The Big Leap – Conquer Your Hidden Fear and Take Life to the Next Level.
door Gay Hendricks

Als tip van iemand ontvangen en ik denk dat dit boek mij het meeste heeft geraakt van alle boeken die ik vorig jaar las. Ik heb het boek ook meerdere keren cadeau gedaan omdat ik de boodschap zo krachtig vind en ik anderen dezelfde inzichten gun. Lezen of luisteren dus! In het kort: er is een reden waarom je steeds tegen dezelfde problemen aanloopt, het glazen plafond van overtuigingen over jezelf, wat jezelf vaak niet eens doorhebt. Waardoor relaties altijd stranden of dat je vaak dezelfde ruzies hebt, waarom een droombaan alsnog op een fiasco uitloopt en je altijd ziek wordt of geblesseerd raakt op het verkeerde moment.

Verborgen barrières waar we écht allemaal in grote of kleine mate mee te maken hebben en daardoor niet het beste uit ons leven halen. Dit is een goede samenvatting van het boek op Actionablebooks.com maar het beste koop je het boek of audiobook zelf om eruit te halen wat er voor jou in zit, dit is een boek waarvan ik zeker weet dat het je tijd niet heeft verspilt!!

Busting Loose from the Money GameTop 10 management boeken busting loose from the money game – Mind-Blowing Strategies for Changing the Rules of a Game You Can’t Win.
door Robert Scheinfeld
Dit boek werd mij aangeraden en op filosofisch niveau had ik er veel raakvlak mee en door de samenhang die Scheinfeld erin brengt, vielen enkele kwartjes op zijn plek bij mij. Niet geschikt voor mensen die erg hechten aan hun zelfbeeld en eigen verhaaltjes over zichzelf. Het boek stuurt aan op bewustwording, van een concept wat eigenlijk niet te omschrijven is, maar waar Scheinfeld toch aardig in slaagt.

Hij beperkt zich in dit boek tot het verhaal over geld in ons leven. Hoe je erdoor verslonden kan worden en wat het daardoor met je doet. Zijn aangedragen oplossing is ook niet voor de “faint hearted”, maar wel een goed boek om te lezen en tot je door te laten dringen.

Bird by BirdTop 10 management boeken Bird-by-BirdSome Instructions on Writing and Life
door Anne Lamott

Jason Santa Maria kwam met deze tip tijdens een van de NaConf in Nottingham, zijn advies was om dit boek te lezen om te leren over “Shitty first drafts”. Dit boek is voorgelezen door Susan Bennett en dat doet ze heel erg leuk. De 6 uur en 19 minuten vlogen voorbij en ik heb enkele keren heel hartelijk moeten lachen om de zwarte humor van de auteur – een schril contract met de boodschap van Scheinfeld in “Boosting Loose” trouwens, Lamott is zich bewust van maar totaal verzonken in haar eigen drama’s en overtuigingen.

Toch heeft ze een aantal zeer goede tips voor aspirant auteurs, met als belangrijkste boodschap: maak veel kloterige eerste versies (“Shitty first drafts”); gewoon beginnen en niet luisteren naar de innerlijke criticus – woord voor woord pagina’s vullen. Je weet vooraf niet waar een “Shitty first draft” toe leidt. Dit is een van de boeken die ik absoluut nog eens ga luisteren, een echte aanrader.

Top 10 management boeken 6-Months-to-6-Figures6 Months to 6 Figures
door Peter J. Voogd

Hoe ik bij dit boek terecht kwam, weet ik niet meer. Na The Big Leap viel ik een beetje in een zwart gat en de Audible.com website wist mij te verleiden om dit boek eens te gaan luisteren. Het is een vrij hysterische jongeman die Peter, maar wel erg aanstekelijk. Zijn verhaal bestaat uit alles wat de grootheden als Jim Rohn, Tony Robins of Napoleon Hill allemaal al een keer hebben geroepen.

Ik ontdekte later dat dit soort “business-mentors/entrepreneurs” allemaal hetzelfde roepen en herhalen. Daar kun je wat van vinden, maar aan de andere kant dacht ik… daar moest iets zitten waar ik nog wat van kan leren. Immers… zij doen iets waar ze heel succesvol mee zijn, dus ik kan maar beter bij hen de kunst afkijken! Ik heb het boek 2x geluisterd en er komt vast nog wel een 3e keer, Peter heeft met zijn geleende inzichten toch wat zinnigs te melden (zoals de suggestie liever 1 boek een paar keer lezen en bestuderen, dan 100 boeken heel oppervlakkig doornemen).

The Art of Exceptional LivingTop 10 management boeken art of exceptional living
door Jim Rohn

Door Peter Voogd kwam ik op het pad van Jim Rohn en kocht dit audiobook, wat eigenlijk een serie van “live talks” is door Jim Rohn gegeven tijdens zijn conferenties. Aan zijn manier van vertellen moest ik even wennen, maar het werkte aanstekelijk en het maakte een klik. Sterker nog, ik heb erg genoten van zijn oneliners en inkoppers die makkelijk te onthouden zijn. Bijvoorbeeld “Learn to work harder on yourself than you do on your job. If you work hard on your job you’ll make a living, if you work hard on yourself you can make a life.”.

Leap FirstTop 10 management boeken leap first – creating work that matters.
door Seth Godin

Een mini audiobook door Seth zelf ingesproken. Hij spreekt zo rustig een gedecideerd, daardoor heb je het gevoel dat er veel waarde schuilt in elk woord dat over zijn lippen komt. Leap First, wat in kort voor mij betekende: soms moet je iets maken omdat het gemaakt moet worden. Om dan aan de wereld te geven: “kijk wereld, dit heb ik gemaakt, misschien heb je er wat aan“. Het is daarnaast een pleidooi voor het maken van kunst: kunst maak je omdat het gemaakt moet worden (niet voor het geld… ).

EssentialismTop 10 management boeken essentialism – the disciplined pursuit of less.
door Greg McKeown
Opnieuw een geweldig boek, ik kocht de hardcover én luisterde naar de audio-versie in de auto om zo te blijven luisteren/lezen wanneer maar kon. Je kunt ook even mijn blogpost hierover lezen, maar mijn grootste take-away was dat ik hierdoor leerde hoe de anatomie van het maken van een keuze eruit zag.

Keuzes maken is soms niet leuk om makkelijk, maar als je weet wat de ‘trade-off’s’ zijn: de dingen waar je “nee” tegen zegt omdat je tegen iets anders “ja” zegt, maakt dat je leven een stuk makkelijker. Daarnaast moet je je ook goed realiseren dat je niet alles kan doen of hebben, dus als je “ja” zegt tegen 1 ding, zeg je “nee” tegen een hoop andere dingen, ook al denk je dat je alles kan doen – kom op zo werkt het toch echt niet. Denk na over waar je “nee” tegen wilt zeggen of juist niet… dat hielp mij.

Rich Dad Poor Dadrichdadpoordad
door Robert T. Kiyosaki

Hoewel het boek niet op ware feiten is gebaseerd (Robert had in werkelijkheid geen 2 vader-figuren in zijn leven) mag je dit boek toch tot verplichte kost rekenen. Gewoon omdat het letterlijk in Jip & Janneke-taal duidelijk maakt hoe financiën werken en hoe je daar voordeel uit kunt, of moet, halen voor jezelf. Gaf me een duwtje op dit pad naar een schaalbare freelance carrière.

The Millionaire Fastlanemillionairefastline – Crack the Code to Wealth and Live Rich for a Lifetime! 
door MJ DeMarco
Opnieuw zo’n Amerikaan op level 11 die zijn eigen boek voorleest, maar ik moet zeggen dat zijn materiaal iets krachtiger en unieker is dan enkele van zijn collega’s. Hij zegt gemeen eerlijk te zijn in zijn boek, maar ik vind het allemaal wel meevallen. Hij maakt goede argumenten en legt door middel van zijn metaforen “sidewalk”, “slowlane” en “fastlane” duidelijk wat er in zijn ogen mis is met de financiële situatie van de doorsnee Amerikaan.

The Miracle Morningmiraclemorning – The Not-So-Obvious Secret Guaranteed to Transform Your Life (Before 8AM) 
door Hal Elrod
Omdat al die “guru’s” zo hameren op het hebben van een ochtendroutine. Omdat je geen blogpost over succesvolle entrepreneurs tegenkomt die NIET over ochtendroutines gaat, ben ik dit boek maar gaan lezen. Echt in papieren vorm zodat ik met pen kon kliederen in de marges. Wat ik eerder zei, ik was vrij sceptisch maar het bleek toch te werken.

Vooral nu, nu ik mijn ochtendroutine een beetje mis (omdat we als ouders van een kersverse tweeling wel even wat anders te doen hebben) merk ik wat het hebben van een ochtendroutine me bracht en ik kijk reikhalzend uit naar het moment waarop ik mijn wekker weer vrijwillig vroeg ga zetten!

2016 begon met…

Content Inc.contentinc – How entrepreneurs use content to build massive audiences and create radically successful businesses 
door Joe Pulizzi

Uitgezocht om betere content te leren schrijven, om een publiek te krijgen voor mijn schaalbaarheid-project. Geen zorg, daarover ga ik de komende tijd nog heel veel vertellen. Zodra ik de kunst van scorende titels en wervende teksten wat beter on de de knie heb!

Boeken die de lijst niet hebben gehaald

Deze boeken haalden de top 10 niet, maar zijn om wat voor reden dan ook wel de moeite waard om te vermelden:

Bedankt voor het lezen. Je bent geweldig, dat weet je toch!?