Hoewel de kwaliteit van de sprekers op het Future Of Web Design evenement van gisteren (18 april) op en af ging, heb ik blijkbaar toch een heleboel aantekeningen gemaakt. Misschien wil ik de aantekeningen nog een keer helemaal uitwerken, maar tot die tijd een -extended, sorry daarvoor- quickscan uit mijn notebook.

De kickoff van Brendan Dawes “Finding your creative vein“. It’s all about the little things, keep on playing, make it fun. www.brendandawes.com/sketches/mcgoogle. Daarna een trio met Ryan Singer, George Oates en Denise Wilton. Alle drie kregen 10 minuten per persoon en zouden aansluitend een discussie voeren onder leiding van Ryan Carson. Singer’s “10 tips for better sign-up forms” vond ik aanvankelijk niet zo vernieuwend, maar nu ik terug kijk, zie ik toch zeker wat mooie punten.

Bijvoorbeeld “maak de eerste keer aanloggen speciaal“. Denise Wilton schakelde daarna aan als designer van het ubercharmante Moo.com. Helaas niet over Moo.com, maar over online persoonlijkheid “Why character”. Wat voor waarde heeft het voor je online product. Flickr.com bv is enorm ‘likeable’, veel gebruikers zijn écht gepassioneerde, bijna evangelistische, gebruikers.

Del.icio.us gets ‘bashed’

George Oates is principle designer bij Flickr en maakt vanaf het begin al deel uit van het team dat Flickr heeft ontwikkeld. Dat Yahoo/Flickr consequent ‘members’ zegt ipv ‘users’ wisten we al. Haar presentatie was getiteld “8 tips for nurturing your people and therefore your product”. Voor het inpalmen van nieuwe gebruikers, sorry leden, maak ze lekker comfortabel, zorg dat ze zicht thuisvoelen. En vraag je af wat nodig is om er ‘seasoned members’ van te maken. Strak punt wat ze maakte is “Design for zero data“. In de aansluitende discussie bashen ze Linkedin, Del.icio.us, Zoho en Google Analytics.

Komt het nog los?

Mike Downey nam het Adobe Apollo verhaal voor zijn rekening en ik ben er wél nieuwsgierig van geworden. Combinatie van flash en html, met gebruik van voordelen voor beide platformen? Dat beloofd wat.

Na de ochtend pauze komt William Rosen (Arc Worldwide) aan het woord en even lijkt het een weinig spannende presentatie te worden. Het ís dat hij uitgebreid de Verb Yellowball actie laat zien, daarmee de zaal wakker schuddend. Het is een succesvolle viralcampagne dat vooral offline is ingezet. Het doel was de Amerikaanse kindertjes aan het spelen te krijgen. 500.000 ballen werden in het land geplaatst, met daarop 3 regels geprint:

Speel ermee, login en blog erover, geef de bal aan een ander… en log nog eens in om te zien wie er nog meer mee heeft gespeeld. Het bleek een geweldig succes, maar ze hebben er ook werkelijk alles aan gedaan. Op een vraag/reactie uit het pupbliek “ja hallo… met wat voor budget??” reageerde William heel lauw dat het heus niet zo groot budget was, want overheden hadden die budgetten niet. Wij dachten allemaal… jaja.

Hmmmm…

Als ik eerlijk moet zijn, ik heb niet zo goed opgelet bij de presentatie van Nat Hunter van Airside./Lemon Jelly Ze was een beetje nerveus en stond maar een beetje schattig te zijn, kreeg het verhaal niet zo goed mee, wát ze nou precies deed. Ze liet hele creatieve plate en cd sleeves zien, die de koper naar de fysieke winkel moet lokken. De presentatie die daarop volgde was inderdaad het gesprek van de dag: RUBBISH! Schaamteloze zelfpromotie en nog ongeïnspireerd gepresenteerd ook nog. Jammer, want ze hebben wel schitterende dingen gemaakt (Bigspaceship, BS, ga er ook geen link van maken ook).

Jaaa actie…!

Na deze afgang (BS) konden we gelukkig lekker naar buiten voor een broodje in het zonnetje. En je dan afvragen of Andy Clarke het wél waar gaat maken. Zelf hou ik wel van een charismatische showcowboy en dat is gelukkig aan Andy Clarkson wel besteed. Hij trok Simon Collison uit de zaal om in de huid van Richard Hammond te kruipen. Ryan Carson moest voor James May doorgaan voor een sessie met “the cool wall“. Eindelijk leven in de brouwerij! Zijn aansluitende presentatie “Designing for Developers” is voer voor discussie.

Rei Inamoto, Ryan Freitas… sja… iets van verwacht… Florian Smith en Jeff Croft hadden meer uit hun battle kunnen halen, maar ze bleven steken in een blasé ‘flash vs webstandards’ battle. De zaal stroomt leeg als sponsor Microsoft z’n praatje laat doen door Jon Harris. Ik blijf hangen om even in te loggen en laptop op te laden, maar zet ‘m uiteindelijk toch aan de kant om te luisteren… who knew!? Ben toch benieuwd naar hun nieuwe software, was helaas wél zo duf om niet zo’n pakketje op te halen. De suffigheid duurt maar even, want Steve Pearce van Poke betreed het podium voor “15 things in 15 minutes“. Een presentatie die uiteindelijk naar huis zou gaan als coolste sh** van de dag.

15 things that’ll make you happy…
orgasmatically happy


foto: http://www.flickr.com/photos/staszek_bledniak/464532519/

Kayak.co.uk: een objectieve vakantiesite. Howies, een voorbeeldig ‘groen’ merk. Een écht coole styleguide die je ‘s avonds in bed nog gaat lezen. Undercover, een app voor je mac tegen diefstap. Garlik.com “tracks & monitors sensive personal information online”. Zopa.com, particuliere leensite.

Geweldig: GlobalRichList.com: check je eigen inkomen tegen de rest van de wereld. Krijg een lesje in nederigheid door “social comments” en koop je schuldgevoel af met een donatie voor een goed doel.

Kathy Sierra’s Canyon of Pain. En het hylarische cock-a-doodle.co.uk. Steve komt zelfs niet aan al zijn 15 punten toe, maar iedereen was driftig aan het pennen/tikken… job well done Steve!

Chair discussion? Naah… veelste saai! Hop naar buiten, beetje bijkletsen met Danny Calders (waar ik trouwens heel toevallig naast was gaan zitten) en een wervende promo voor QuickSilver van Carl Beeth. Ga ik er echt mee uit de voeten komen? Daarna naar de Wagamama met de Eend/NaarVoren crew en Arjan Westerdiep. Daarna nog ons best gedaan de afterparty mee te maken, maar het lichtje was eigenlijk al een beetje uit.

Was het de moeite waard? Ja, natuurlijk, ik heb echt veel aantekeningen gemaakt en al met al haal je er toch goede punten uit. Het niveau van de sprekers lag soms wat laag, veel self-promotion of onervaren sprekers. Heel mogelijk ga ik volgend jaar tóch weer naar Future Of Web Apps… Ik weet niet of ik gewoon te veel verwachtte of dat Carson er teveel hippe events uit probeerd te slepen. De line-up van de recente FOWA en de slides/podcasts ervan doen me in elk geval besluiten om ernstig naar FOWA te neigen volgend jaar.