[dailyUX.nl] Gelezen: “Designing Web Interfaces”

Er zijn talloze online verzamelingen met design patronen, slechts enkele gaan dieper in op de voor- en nadelen van bepaalde patronen. Het Boek “Designing Web Interfaces, Principles and Patterns for Rich Interaction” doet dat niet alleen, ze halen redenen aan voor het kiezen van een design patroon en geven je handvaten om nóg betere interacties te ontwerpen. Het boek, geschreven door Bill Scott en Theresa Neil is ingedeeld volgens 6 design principes:

 1. Make It Direct
  ‘In-page editing’, ‘Drag and Drop’ en ‘Direct Selection’
 2. Keep It Lightweight
  ‘Contextual tools’ en ‘Secondary menu’
 3. Stay of the Page
  ‘Overlay & Inlay’, ‘Inline paging’, ‘carousels’ en alles ‘Single Page’
 4. Provide an Invitation
  “Invite me to do it!”
 5. Use Transitions
  ‘Transitional patterns’ en design voor focus
 6. React Immediately
  ‘Live search + suggest’, ‘Autocomplete’: ‘lookup patterns’

Meteen is al duidelijk dat het boek “Designing Web Interfaces” bedoeld is voor rich (web-) interactions. Een boek vol design patronen, gericht op het ontwerpen van rijke user experiences, bij voorkeur single-page interacties.

Elk hoofdstuk, elk design principle, begint met een stuk theorie. De design patronen worden ontleed qua werking en de valkuilen of voordelen worden duidelijk op een rijtje gezet. Elk subhoofdstuk wordt afgesloten met een sectie ‘best practices‘ (aanrader voor scannende lezers), een rijtje “do’s and don’ts” die de moeite waard zijn om te overwegen. En redenen die je allang was vergeten of die je kunt gebruiken wanneer je voor een bepaald patroon moet pleiten (of afbranden).

Tijdens het schrijven van dit boek hebben Bill en Therese ons lang lekker gemaakt met kleine tipjes van de sluier op designingwebinterfaces.com. Met een Flickr collectie met de meeste, zo niet alle, patronen uit het boek: omdat het kleine plaatje in het boek niet altijd even duidelijk is.

Met andere woorden…

Een aanrader! Het is een prettig boek om te lezen, zelfs om snel te scannen omdat de tekst in kleine brokjes is opgedeeld. Handig om paraat te hebben, dankzij de theorie en de vele tips en suggesties.

Deze post staat ook op dailyux.nl/2009/05/14/gelezen-design…web-interfacesgelezen-designing-web-interfaces/

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.