Search over URL

Vorige week heb ik een lang warm bad van UX genoten tijdens UXLondon 2010. Een van de sprekers liet vallen “Search over URL”. Het zal je niet verbazen dat het Peter Morville was, die daar kwam vertellen over zijn aanstaande boek “Search Patterns“.

URL is dead

In 2008 publiceerde Readwriteweb een artikel “The URL Is Dead, Long Live Search“, waarin werd voorspeld dat de url van minder belang zou worden en zoekers worden aangespoord met een specifieke opdracht. Uiteraard zagen zij als een van de redenen de afname van unieke mogelijkheden en onderscheidend vermogen voor urls.

In Nederland zie je ook al voorbeelden, zoals de Ambi-Pur commercial met de opdracht “Google ‘geur’ voor de kortingsbon”, zoals ook hier door Bijgespijkerd aangehaald. Is het opdrogen van de url-bron de aanleiding van dit verschijnsel??

Een snel overzicht van Google bewijst wat de meeste experts al lange tijd roepen, men gebruikt het zoekveld als navigatie element. Bij usability testen heb ik het ook gezien dat er bepaalde type gebruikers zijn die de ‘omslachtige’ navigatie volledig overslaan en hun weg zoeken en vinden. Een site-naam, soms zelfs met extensie, zoeken is een veel voorkomend startpunt in de browser. Dure voor de gesponsorde links die als bookmark functioneren op dat moment.

Hypothese

Er is een overweldigende hoeveelheid van informatie, de een roept ‘information overload‘ de ander ‘filter failure‘, maar ondertussen leiden de cowpaths naar slim gebruik van het zoekveld. Simpelweg door op te houden met organiseren, backuppen en of zelfs ‘bewaren’, was 2010 niet het jaar van ‘the cloud’?

Als alles out-there is én 24/7 beschikbaar… moet je het dan nog naar je toehalen en je toe eigenen?

Google

Google Chrome, de browser van Google, heeft geen apart zoekveld. De adresbalk is tevens het zoekveld en het suggereert tevens valide url’s wanneer ze dat kunnen, wat de ‘zoekers-uit-gewoonte’ misschien niet zo snel zal opvallen. Het kan helpen tegen het ‘bookmark-gebruik’. Met deze slimme adresbalk werkt Google verder aan het idee (en de database 😉 ) dat gebruikers taak-georienteerd zoeken.

Het begon al in gmail, “is:unread”, “label:actions”, “from:” of “has:attachment”. Waarmee zij het probleem probeerden te voorkomen dat de gebruiker kritisch met zijn data omging (categoriseren, weggooien, backuppen) maar het vooral gewoon in één grote verzamelbak gooide; ‘Google Mail’.

Taak-Interface

Lifehackers kennen Quicksilver al jaren, het is een programma launcher en meer. Het kan reminders instellen, een mailtje starten, of iets aan een adresboek of kalender toevoegen; alles vanuit een eenvoudige interface. Google Quick Search Box project is het project van de maker van Quicksilver en heeft er een nog intelligentere applicatie van gemaakt.


Een applicatie dat bestaat uit een zoekscherm, waarin je kunt zoeken op je machine (oppervlakkig én inhoudelijk, in álles of waar je het toestaat), het www of je netwerk. Het is een nog rijkere applicatie-launcher en het maakt ordening helemaal onnodig. Het maakt niet uit waar je het neerzet, je vindt het toch wel. Een overvolle applicatie-dock is ook niet meer nodig, “[short-cut] + CHR” is al genoeg om CHROME als eerste suggestie (gebasseerd op populariteit) op te laten roepen en te starten.
Zelf ben ik inmiddels overgestapt op (shareware) Launchbar, het maakt nagenoeg geen aanslag op mijn OS, is daarom nog sneller, minder ‘aanwezig’ en het eenvoudigst van de 3 zover om als ‘taak-interface’ te gebruiken.

Ontwerpen van slimme interfaces, nu!

Wij ontwerpers kunnen nu al de ‘taak interface’ integreren, en door het centraal te positioneren (ipv zoals van oudsher ‘zoek’ ergens rechts-bovenin te verstoppen) kunnen we eindelijk afstappen van de ‘gezochtte’ (pun intended) navigatie-interfaces bedoeld om gebruikersgemak toe te voegen. Zoek is niet alleen een technische uitdaging, maar vooral ook een ontwerp uitdaging. De auto-complete of auto-suggest, de zoekresultaten, maar vooral de vorm, de structuur, hierarchie en vergevingsgezindheid. We zijn een snel-lerend zoek-volkje, maar niet heel erg geduldig…

We ontkomen er niet meer aan… Je OS bevat een taak interface, je iPod/iPhone, applicaties als Evernote en –fingerscrossed- 7thsen.se ook bij de release aanstaande 8 juni. Zelfs de auto stappen we in en kunnen we verbaal deze taak-interface gebruiken; “licht AAN”, “playlist TEAM WILLIAM” en “bestemming BAGELS&BEANS ARNHEM”… of klinkt dat alleen maar heerlijk?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.