Flock 0.9: the flock-love

De nieuwe Flock kwam pasgeleden uit en ik was zeer aangenaam verrast door deze 0.9 versie. Ik moest daarvoor wel even door hun nieuwe site bijten als door een zure appel. De vorige frisse cleane versie lag mij meer dan deze laatste poging. Te commercieel zonder to-the-point te komen, ik bedoel, een nieuwe bezoeker… heeft die wel door wat ze verkopen? (Gratis weggeven dus!) Weet de bezoeker wel dat het hier om de coolste, aaibaarste, sociaalste en slimste browser ooit gaat? Nee, dacht het niet. Let me show you the Flock-love!

Feature list

Flock over het product Flock: Flock is a free web browser that makes it easy to connect with your friends and express yourself online.”. Het is een saaie en voorspelbare verkoopzin. Zelf zou ik zeggen Flock enables you to kick ass!”.

Een opsomming van de -door mij gesignaleerde- features van Flock (niet allemaal nieuw, wel allemaal “nu nog beter!”):

Media Sharing (dit rockt!)
– Managen van Media-feeds (YouTube, Photobucket, Flickr).
– Direct uploaden & taggen (drop & drag: van de computer of van een site!).
– Media selecteren (drop & drag) in blogpost.
– Media Bar: zie hieronder, soort side-bar van eigen media of contacten.

tdbnl_flock_mediabar.png

– “Share this link” feature, email deze link naar een vriend.

Webclipboard
– Stukken tekst, foto’s of links bewaren (drop & drag) voor latere referentie (veelvuldig gebruik van Splendida’s bv.).

Direct bloggen
– Blog-interface.
– Direct selecties tekst/beeld bloggen.
– Eigen blog.

(Online) favorites en zoeken
– Eenvouding ‘taggen’.
– Zoekfunctie doorzoekt zowel geschiedenis, als favorites (on- en offline) als in een (aantal) zelf te definieren zoekmachines.

News Feeds
– Interne RSS reader.
– Bewaren van artikelen.
– RSS feed bewaren in externe reader (app of site).

My world

tdbnl_flock_myworld.png

De nieuwe release van Flock kwam met een vernieuwde knoppenbalk, maar daarin een knop “my world”. Het is een controle panel, die helaas nog te weinig gepersonaliseerd kan worden. Ze kunnen er naar mijn idee meer uit halen.

De favorites zijn de lokaal opgeslagen favorites en ik zou daar eventueel ook mijn del.icio.us bookmarks terug willen zien. Ook de tags die ik heb gebruikt. Zoals je ziet heb ik geen feeds in Flock, die lees in in NetNewsWire. Maar eigenlijk zou Flock zo bijdehand moeten zijn om wél de laatst x-aantal te kunnen laten zien, op zijn minst van de (door mij aangegeven) belangrijkste feeds. Of ik moet die grote lege vlak kunnen verwijderen.

De media-stream is ook niet praktisch ingedeeld. Het zijn in mijn geval de foto’s van contacten, ik zou hier ook graag favorieten in aan kunnen maken én aangeven hoeveel foto’s ik per contact wil zien. Het neemt namelijk best wat tijd in beslag om alle contacten te laden. Ik vind dit echter wel een killer feater. Ik neus graag in andermans foto’s namelijk.

Tabs rocken!

De meest opvallende verbetering van Flock zit ‘m voor mij in de tabs. Hou je vast: veel tabs in één venster? Flock heeft een scroll functie! Liever twee specifieke tabs naast elkaar? Drop & drag!! Het openen van een link in een nieuwe tab? Meteen naast de huidige tab!

tdbnl_flock_tabs.png

Klaar met een tab en dan sluiten? Terug naar de tab waar je vandaan kwam! Dit soort kleine dingen doen het ‘m! Ik kan best leven met een browser die niet heel snel opstart, en volgens mij is Flock niet de snelste. Maar ik heb er tevens een handje van om x-aantal tabs tegelijk open te hebben (en te houden), géén klagen over de performance hier!

Flock-love

Als ik iemand iets wil laten zien, of ik geen een presentatie krijg ik standaard de vraag of ik Flock gebruik omdat ik anders wil zijn. Flock is echter een applicatie waar ik niet zonder wil! Het intelligente zoeken alleen al, ik was opgehouden met het opslaan van lokale favorieten, maar inmiddels ben ik er helemaal weer voor. Zeker als het gaat ook bookmarks die eenmaal bewaard voor efficiency zorgen, die hoef ik niet perse met iedereen te delen. Flock zoekt in mijn on- en offline bookmarks, mijn history en de zoekmachines die ik heb gedefenieerd. De geweldige performance van het managen van veel tabs en de intelligentie van het gebruik van tabs… ik ben er helemaal wild van! En mogelijk heb ik nog features overgeslagen of over het hoofd gezien.

Disclaimer

Overigens moet ik jullie wél vertellen dat ik als OSX gebruiker géén Explorer gebruik en voor hetzelfde geldt is Explorer net zo slim of slimmer. Mijn enige vergelijkingsmateriaal komt van Safari en Firefox. Diverse kleinere browsers heb ik vaak wel eens geprobeerd, maar ik bleef trouw aan Flock (or can’t you tell…?).

5 thoughts on “Flock 0.9: the flock-love”

 1. Ik heb Flock ook een tijdje gebruik naast Safari en Firefox (ook ik kan nl. geen IE op mijn appeltje draaien) en ik was zeer tevreden. Totdat de browser er om een of andere reden steeds vaker uitknalde. Nu ben ik weer terug bij Firefox maar jouw verhaal doet me weer twijfelen. Op het werk gebruik ik af en toe nog IE en die is zeker niet slimmer.

  Reply
 2. Hoi Danniëlle, ik wil niet zeggen dat Flock nooit crashed, maar zeker niet vaker dan Safari of Firefox. Kan misschien ook aan de versie van je OS liggen en/of de extensies die je hebt geinstalleerd.

  Reply
 3. Ik vind Flock een van de leukste browsers die er zijn. Ik zag het enkele jaren geleden op de BBC. Een soort docu achtig programma, waar de makers vertelde wat hun visie was achter de browser…
  Maar ik gebruik het eigenlijk alleen nog maar als testbrowser..

  Reply
 4. @John: ik heb gezocht, maar kan de documentaire nergens terugvinden. Wellicht dat jij een tip hebt, misschien dat deze ergens online te vinden is. Alvast bedankt!

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.