20 seconde regel

Een tijdje geleden haalde ik alle social media apps (op Instagram na) van mijn telefoon. Het profiel ervan werd echter opgeslagen ergens op de telefoon, dus via de browser kon ik eventueel nog steeds mijn ‘fix‘ krijgen. Alleen Facebook was echt een vervelende gewoonte geworden, elk ‘idle’ moment kwam de iphone tevoorschijn en routineus scande ik danwel mijn mail-inbox danwel mijn Facebook-timeline. Ik besloot het mezelf nóg moeilijker te maken om zo los te weken van mijn devices:

Mijn Facebook timeline is leeg!

Op de groep van mijn MOOC bij EdX.org na, is mijn Facebook timeline leeg. Als ik wat van mijn vrienden wil zien, moet ik even naar hun timelines surfen, of naar de “familie en dikke vrienden”, “vage kennissen” en “andere lui” -favorieten. Notificaties van sites en pagina’s die ik ook heb geliked heb ik allemaal uit gezet, als ik toch op de hoogte gehouden wil worden, maak ik een pagina aan waar ik deze updates kan volgen.

Alle social media apps en games weg!

Ze zijn allemaal van mijn telefoon én ipad gehaald. Als ik wil inloggen moet ik de browser-tab gebruiken die ik standaard afsluit nadat ik even heb rondgekeken. Ook heb ik alle notificaties uitgezet op mijn iPhone, iPad en macbook, en ik zet de telefoon tijdens het werken steeds vaker op de ‘niet-storen’-stand.

Optimaliseren van het eerste scherm op mijn iPhone!

Op mijn iPhone bestaat het eerste scherm uit (op kleur gesorteerde) apps die niet in de categorie ‘tijdsverspillers’ vallen. Ik heb geen social media apps of games meer en andere apps die routineus gebruikt kunnen worden om de tijd de doden (en vaak te verspillen) heb ik verstopt.
Alle deze apps staan op een andere tab in één grote folder genaamd “USE SEARCH!”. Ik moet dus een flinke barrière door (de zoekfunctie gebruiken) om bij deze apps te komen.

Al deze trucs werken erg goed voor mij. Het helpt om mijn tijds-besteding effectief te houden en er een gezondere ‘entertainment:education’-ratio op na te houden (nb. ik gebruik Rescuetime om mijn tijdsbesteding automatisch te kwantificeren).

De 20 seconden regel

Een van de weinige blogs die ik nog wel eens lees is die van Eric Barker, vorige week las ik een post waar hij de bevinding van Shawn Achor aanhaalde om je te helpen bij het leren van nieuwe gewoontes (of afleren van onwenselijke gewoontes). Alles wat ik de afgelopen maanden had zitten sleutelen aan de afleidende activiteiten werd hier samengevat in een eenvoudige regel: “maak het 20 seconden makkelijker (of moeilijker)”. Het kan zo simpel zijn:

If you can make the positive habit three to 20 seconds easier to start, your likelihood of doing it rises dramatically.
And you can do the same thing by flipping it for negative habits. Watching too much television? Merely take out the batteries of the remote control creating a 20 second delay and it dramatically decreases the amount of television people will watch.

Nog een laatste tip: Ik heb altijd een boek bij me!
Even in de wachtkamer bij de gynaecoloog? Boek mee.  Iets te vroeg voor een afspraak of reis ik met het ov? Lunch op mijn werk? BOEK MEE! Ik pak mijn lunch mee naar een rustige plek en lees 15 tot 30 minuten. Mijn collega’s vinden dit NIET gek trouwens, juist een beetje cool en ze zijn altijd geïnteresseerd in wat ik op het moment lees. Overigens neem ik 9 van de 10 keer een écht boek mee en niet een lees-app op mijn device, even losweken!

Bedankt voor het lezen. Je bent geweldig, dat weet je toch!?