De “als/dan” mentaliteit

Een hele goede vriend die ik een beetje uit het oog ben verloren, zei ooit tegen mij; “er bestaat niet zoiets als de perfecte tijd voor … “. Op de 3 puntjes kun je alles invullen wat je ooit hebt uit willen stellen tot de tijd er rijp voor was: verhuizen, een andere baan zoeken, kinderen in je leven verwelkomen, een boek schrijven… whatever.

Het gaat trouwens niet alleen om de grote dingen, maar juist ook de kleine dingen waarvan je denkt dat je er alle tijd voor hebt, de schuur opruimen of de tuin aanvegen, je cv bijwerken. Grote en kleine dingen die je leven potentieel kunnen veranderen. Door het uit te stellen, stel je eigenlijk je leven uit. Door te wachten tot je tijd, geld of mentale ruimte hebt om verandering te weeg te brengen, “nu even niet, nu komt het niet uit”.

Wanneer wel? Mijn ervaring is dat er altijd, maar dan ook altijd wat tussen komt. Als je tijd overhebt, komt er een grote klus voorbij die te gaaf is om af te slaan. Als je geld overhebt, gaat de auto stuk. Als je mentale ruimte overhebt… hmmm nou de vraag is of dat dan ooit ‘vanzelf‘ gebeurd.

Zeker nu wij kinderen hebben, kan ik nooit zeggen “als ik zaterdag even tijd over heb, dan…”. Ik lach terwijl ik het schrijf, natuurlijk heb ik nooit spontaan tijd over. Toch heb ik de afgelopen maanden mijn leven niet uitgesteld en heb ik tussen de bedrijven door van alles opgepakt. Van mijn business coach moest ik elke dag een ‘success journal’ bijhouden, met alle grote en kleine successen. Ik was verrast van de hoeveelheid zaken die ik toch nog voor elkaar heb gekregen met mijn “slow hustle“.

Als ik je één tip mag geven, neem geen “als/dan” mentaliteit aan! Begin vandaag en weet je niet waarmee, neem een coach of zoek een mentor. Blijf niet op dezelfde manier aanrommelen, wat dat aangaat kan ik het beste een quote van Einstein aanhalen:

“Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.”

Bedankt voor het lezen, je bent geweldig. Dat weet je toch?!