De toekomst van de creatieve freelancer

Blijf jij, als leverancier van kennis en creativiteit, op project- of uurbasis werken of heb jij over een strategie voor de toekomst nagedacht?

Een vraag die wij elkaar (als creatieve freelancer) vaak lijken te stellen is “hoe zorg jij voor je persoonlijke groei als freelancer?”. De drive om van je passie je werk te maken en als creatieve freelancer aan de slag te gaan, blijkt ook een keerzijde te hebben. Ingehuurd worden voor waar je erg goed in bent, leidt tot… veel klussen op het gebied waar je erg goed in bent. En daar kunnen we best druk mee zijn én een goed inkomen mee verzorgen. Niets aan de hand toch?

Toch wil je je volgens mij ontwikkelen, als persoon en als professional. Vaak zijn we dan veroordeeld tot het doen van side-projects om daar ervaring op te doen en kennis op te bouwen. Maar om eerlijk te zijn, de meeste side-projects die ik naast mijn drukke freelance werkzaamheden oppakte hadden tenminste te maken met een onderwerp waar ik veel affiniteit mee had of ik ging werken met mensen met wie ik graag wilde werken. Mijn keuzes voor wat wel en niet te doen hadden weinig te maken met een lange termijn visie, maar alles met een “what’s fun now”-houding.

Ik beken

De opgedane ervaring leidde meestal toch tot minimale shifts in soort werkzaamheden waarvoor ik werd gevraagd, maar grote aardverschuivingen op dat gebied bleken toch lastig te veroorzaken. Dat geeft mij toch een beetje onrust. Ondanks dat ik soms tot in mijn tenen zit te genieten tijdens het oplossen van een complex interactie probleem… maar… ik vind het lastig om te bekennen… maar jongens ík wil dit niet tot aan mijn pensioen elke dag opnieuw blijven doen. Dat kan nog wel eens 30 jaar duren namelijk, terwijl ik al sinds 1997 bezig ben met het ontwerpen van beter presterende websites.

Los daarvan… als freelancer die met skills en ervaring op project- of uurbasis deliverables maakt, vanuit huis of op locatie, ben ik niet echt schaalbaar. Er zitten nog steeds maar 168 uur in een week, dus mijn inzet en daar tegenovergestelde beloning is redelijk vast omlijst. Personeel inhuren vind ik persoonlijk geen wenselijke strategie.

“We need a plan”

Enkele weken nam ik expliciet tijd om na te denken over waar ik stond en waar ik heen wilde gaan en ben tot een conclusie gekomen. Met mezelf voor tijd ‘uithuren’ haal ik te weinig bevrediging én ben ik aan de max van mijn perspectief aan het komen. Daar ga ik wat doen, en ik heb ook al een goed idee hoe ik dat wil aanpakken. Alleen.. ik wil eerst wat veldonderzoek doen en jullie uit de grond van mijn hart vragen (en alvast mijn dank voor je tijd en moeit) om hieronder een comment achter te laten op het bovenstaande en op de vraag: “wat is jouw strategie om te blijven groeien en ontwikkelen als creatieve freelancer?”

2 thoughts on “De toekomst van de creatieve freelancer”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.