Essentialism- the disciplined persuit of less (gelezen)

cover-essentialismHet boek “Essentialism – the disciplined persuit of less” bracht mij enkele mooie inzichten. Eerst heb ik het prachtig vormgegeven boek verslonden, daarna heb ik het audioboek gebruikt om de materie nog even goed te laten bezinken. Een belangrijke take-away van dit boek voor mij gaat over het maken van keuzes.

Je kunt het écht niet allemaal hebben/doen…

Greg begint met hameren op het feit dat je niet alles tegelijk kan doen. Zijn “you can’t have it all” komt amper binnen. Maar mijn aandacht groeit als hij verder gaat met “if you don’t prioritize your life, someone else will”.

Hierin herken ik een valkuil van mijzelf. Door besluitvorming uit te stellen (of je te onthouden van het maken van een besluit) lever je jezelf over aan het toeval en welk besluit daaruit voortkomt. En zo kwam het dat ik vaak dingen deed waar ik niet zo gelukkig van werd. Omdat ik (voor mijn gevoel) door zwijgen had toegestemd of niet duidelijk genoeg had benadrukt wat mijn besluit was, moest ik het van mezelf accepteren en doorheen worstelen.

Ik werd eigenlijk heel goed in dat accepteren en vooral het doorheen worstelen, alsof ik eelt had gekweekt voor het dragen van die last. In de balans tussen “het daadwerkelijk maken van een goed besluit” en “het accepteren van wat er door het lot werd besloten”, bleek de default het “accepteren” te zijn.

Hoe komt dat? Het is namelijk geen kwestie van machteloosheid, alsof het er niet toe doet welk besluit ik neem. Het lijkt te maken hebben met het vermogen om keuzes te maken.

Decision fatigue

Per toeval dook ik op een artikel waarin een productiviteits-truc van Obama werd uitgelicht, de president van de Verenigde Staten draagt bewust altijd dezelfde (soort en kleur) pakken, stropdassen en sokken (etc). Het is op die manier weer een keuze die hij op een dag minder hoeft te maken, om zich alleen met de vitale beslissingen bezig te houden. Aan de basis hiervan ligt ‘decision fatigue‘, iets waar we allemaal last van hebben. De grote hoeveelheid kleine beslissingen die we elke dag moeten nemen, leidt tot afbreuk van het vermogen van het maken van beslissingen wanneer het echt er toe doet.

Kortom, door alle onschuldige keuzemomentjes door de dag heen zijn we zo munt geslagen dat we kiezen voor de makkelijkste weg, de default. Het lot dan laten besluiten en de last maar dragen.

The way of the essentialist means living by design, not by default.
Greg McKeown

De anatomie van een keuze

Door zoveel mogelijk kleine keuzemomentjes te elimineren, kunnen we in elk geval ons vermogen tot het maken van keuzes verbeteren. Maar er is meer. Als we kijken naar de anatomie van een keuze zien we dat deze bestaat uit de opties, het wegen van de opties en het maken van ‘trade-offs’.

De ’trade-offs’ zijn alles waar je “nee” tegen zegt door een van de opties te kiezen. Door te evalueren welke ‘trade-offs’ je bereid bent om te maken, maak je het jezelf een stuk makkelijker door simpel weg te weten waar je “nee” tegen wilt zeggen. Als het dan nog steeds niet lukt, kun je nog altijd de 90%-regel toepassen: als een optie geen overduidelijke “JA” is, is het eigenlijk een “NEE”.

The Latin root of the word decision–cis or cid– literally means “to cut” or “to kill”.
Greg McKeown

gregMcKeown-essentialism-model

 

Inhoudsopgave

 • Part I: Essence: What is the core
  2. CHOOSE: The Invincible Power of Choice
  3. DISCERN: The Unimportance of Practically Everything
  4. TRADE-OFF: which Problem Do I Want
 • Part II: Explore: How can we discern the trivial many from the vital few?
  5. ESCAPE: The Perks of Being Unavailable 63
  6. LOOK: See What Really Matters
  7. PLAY: Embrace the Wisdom of Your Inner Child
  8. SLEEP: Protect the asset
  9. SELECT: The power of extreme criteria
 • Part III: Eliminate: How can we cut out the trivial many?
  10. CLARIFY: One decision that makes a thousand
  11. DARE: The power of a gracefull “No”
  12. UNCOMMIT: Win Big by Cutting Your Losses
  13. EDIT: The Invisible Art
  14. LIMIT: The Freedom of setting Boundaries
 • Part IV: Execute: How can we make doing the vital few things almost effortless?
  15. BUFFER: The Unfair Advantage
  16. SUBTRACT: Bring Forth More by Removing Obstacles
  17. PROGRESS: The power of small wins
  18. FLOW: The genius of routine
  19. FOCUS: What’s Important Now
  20. BE: The Essentialist Life

Essentialism – The disciplined pursuit of less door Greg McKeown

Bedankt voor het lezen. Je bent geweldig, dat weet je toch!?

2 thoughts on “Essentialism- the disciplined persuit of less (gelezen)”

Comments are closed.