Hebben wij nou veel of weinig wilskracht?

Ik wilde eigenlijk een stuk schrijven over de beperkte voorraad wilskracht die we volgens studies zouden hebben. Dat zou pleiten voor zorgvuldig omgaan met waar je je wilskracht of doorzettingsvermogen voor inzet. Het zou zelfs impliceren dat als je al je wilskracht inzet om je bepaalde doelen te behalen, dat je misschien niets meer overhebt om die reep chocolade te weerstaan… hmmm…

Wilskracht door energiedrankjes

Echter, meer recente studies (zoals deze uit 2013) suggereren dat je niet perse een beperkte voorraad hebt, maar dat biologie (bijvoorbeeld je bloedsuiker-niveau) en psychologie (dus denken dat je veel of weinig doorzettingsvermogen hebt) bepaald voor jou hoeveel wilskracht je daadwerkelijk hebt. Blijkbaar gaat je bloedsuiker-niveau omlaag als je veel wilskracht hebt getoond (daarom gaan we niet met een honger-gevoel naar de supermarkt) en zou de suggestie zijn om een energiedrankje achterover te slaan om je wilskracht weer op pijl te krijgen. Dus je krijgt er écht vleugels van…

Uit dit artikel haalde ik enkele tips:

  • Gezonde gewoontes aanleren: met andere woorden door routines/gewoontes hoef je minder vaak je wilskracht aan te spreken en blijft die op pijl voor de echt lastige momenten waarop je het nodig hebt.
  • Afleiding: aan kinderen leerden zij om hun ogen dicht te doen en een liedje te zingen om de verleiding van een snoepje te weerstaan. Lekker galmen maar! Een stuk wandelen helpt trouwens ook.
  • Trainen: simpelweg je wilskracht oefenen, het werkt als een spier en op lange termijn heb je er veel resultaat van als deze spier getraind is, moet je alleen op korte termijn sterk kunnen zijn.
  • Flex je spieren: ja deze vond ik het mooiste. Door echt fysiek je spieren aan te spannen, te flexen, wordt je wilskracht aangevuurd door prikkels die lijken op de gedachten en emoties rondom je gewenste doelen en resultaten. Roep je inner HeMan (m/v) aan!