Het ligt niet aan je ideeën

Als je een beetje in elkaar zit zoals ik, heb je eerder te veel ideeën dan te weinig. Geen te kort aan inspiratie. Waar het vaak op stuk loopt is de uitvoering. Plannen die niet van de grond komen of vroegtijdig stranden,  omdat er een nieuw en leuker idee zich aanbied. Hoe ga je daar mee om?

Het heeft volgens mij een aantal oorzaken. Het ligt (meestal) niet aan je ideeën, maar aan het idee over jezelf. Dus, als eerste zou ik aankloppen bij jezelf, starten met de vraag “wat houdt mij tegen?”.

Vaak komen daar antwoorden op als geen tijd kunnen vrijmaken (teveel hobby’s, sociaal druk leven of te veel werkzaamheden), soms wordt gebrek aan geld ook als reden gegeven of dat bepaalde vaardigheden ontbreken.

Waarom slaagt de ene persoon er wel in om succesvol zijn idee tot uitvoering te brengen? En waarom strand de andere persoon? Is dat alleen maar een kwestie van geluk, mazzel hebben of toeval? Zelf denk ik niet dat het komt omdat iemand een aantal praktische vaardigheden meer heeft dan de andere. Het zit namelijk in de persoonlijke overtuigingen, oordelende gedachtes over jezelf. Die vaak onschuldig lijken, “ik kan niet schrijven, tekenen, programmeren… (etc)”. Daar liggen grotere overtuigingen achter Gay Hendricks in The Big Leap deed daar onderzoek naar en kwam met 4 veel voorkomende gedachtegangen:

  • Feeling Fundamentally Flawed: Door te geloven dat je eigenlijk een boefje bent waar iets mis mee is. Een indringer die elk moment ontmaskert kan worden voor de bedrieger die hij werkelijk is.
  • Disloyalty and Abandonment: Angst om alleen achter te blijven, dat je daarom liever je status quo hanteert – zelfs als dat niet gezond voor je is. Uit angst om je roots te verloochenen of mensen achter te laten.
  • Believing That More Success Brings a Bigger Burden: Je wilt niemand tot last zijn. Als je onopvallend bent, onzichtbaar en ergens uit de weg in een hoekje blijft zitten, ben je niemand tot last.
  • The Crime of Outshining: Onbewust wil je niemand overschaduwen en kwetsen door succesvoller dan hen te zijn. Liever de stille kracht achter de schermen (van iemand anders zijn succes!).

Wanneer je het zo leest, komt het misschien indringend over en misschien schrik je er ook van terug, maar wees gerust… In meer of mindere mate hebben we allemaal iets van deze hinderende oordelen over onszelf in het achterhoofd en zij bepalen hoe succesvol jij bent in de uitvoering van je plannen. Voor je met die gedachten korte metten hebt kunnen maken, maakt het echt weinig verschil hoe netjes je je doelen formuleert, welke todo- app je daarvoor gebruikt en hoe vaak je er naar kijkt.

Hoe pak je dat aan?

Door te beginnen met heel openhartig al deze overtuigingen te noteren, alles. The bad & the ugly, breng ze naar de openbaarheid. Je zult namelijk zien dat als je oog in oog komt met deze gedachten, dat ze steeds onzinniger worden en je overtuiging zal aftakelen. Het is maar een eerste stap, maar het zal je helpen om uiteindelijk beter met die stroom van ideeën om te gaan.

Bedankt voor het lezen. Je bent geweldig, dat weet je toch?!

1 thought on “Het ligt niet aan je ideeën”

Comments are closed.