Interview: Jonnie Hallman

Misschien weet je inmiddels dat ik een voorliefde voor dashboards heb, en Cushion is een applicatie dat ik al een tijdje op mijn vizier heb. Met name omdat Jonnie Hallman er zo transparant en gepassioneerd over blogt en omdat ontzettend mooi is ontworpen.

Hey Jonnie, vertel eens wat meer, wat is je achtergrond?

jonniehallman-cushioappMijn naam is Jonnie Hallman, ik ben een freelance designer/developer en woon in Brooklyn – NY – en ik ben de oprichter van Cushion.

Cushion is een app om de financiële vooruitzichten van freelancers inzichtelijk te maken. Al sinds ik klein was ben ik developer en ik ben later design gaan studeren, met als resultaat dat ik beide goed kan. Na een aantal full-time baantjes ben ik gaan freelancen omdat ik liever voor mijzelf werk.

Hoe genereer jij nu je inkomsten?

Het meeste van mijn inkomsten komen van mijn freelance-werkzaamheden. Maar Cushion groeit hard en de noodzaak om daarnaast freelance te blijven werken wordt steeds kleiner. Het helpt om een aanvullende, passieve, inkomstenbron te hebben zodat ik kieskeuriger kan zijn in het soort werk dat ik wil aannemen. Ik moet er wel bij zeggen dat het niet makkelijk was om Cushion te bouwen, de hoeveelheid werk dat ik erin heb moeten steken voor dat het wat ging opleveren komt overeen met enkele jaren werk.

Kun je stellen dat je een geboren ondernemer bent?

Nee, ik zie mezelf niet als een geboren ondernemer – het was nooit mijn bedoeling om een bedrijf te runnen. Ik hou ervan om dingen te maken, te bouwen. Om onafhankelijk te zijn van werkgevers. Het is bij toeval ontstaan eigenlijk. Sinds ik Cushion run heb ik veel meer focus, als freelancer werk je van project naar project. De to-do lijst om Cushion te optimaliseren is eindeloos en maar dat houdt me gelukkig gemotiveerd.

In je eentje een applicatie bouwen is moeilijk en eenzaam. Het is moeilijk omdat er zoveel besluiten zijn die je moet nemen gedurende het proces terwijl je niemand hebt om daarover te praten. Tenminste, niemand die net zo geïnvesteerd is in het product als jijzelf. Gelukkig heb ik wel een kring van bevriende freelancers om als klankboard te gebruiken, en het bijkomende voordeel is dat zij de doelgroep zijn.

De beginfase was taai, maar net als met freelancen wen je aan de ups en downs van zowel je bankrekening als je stress-niveau. Ik vind het nog steeds angstaanjagend soms, maar ik lig er niet meer wakker van. Het went echt.

Wat is je advies voor freelancers die hun schaalbaarheid willen verbeteren?

Nou, ik zou als eerste heel erg duidelijk willen maken dat passief inkomen niet komt aanwaaien. Ze zeggen wel eens dat freelancers 80 uur per week werken zodat ze niet 40 uur hoeven te werken… Dat is absoluut waar en om een app te bouwen zou ik zeggen dat je 120 uur moet werken zodat je niet 80 uur hoeft te freelancen.

Er zijn talloze vormen om neven inkomsten te genereren. Je kunt ongebruikt werk verkopen en als consultant je kennis verkopen bijvoorbeeld, maar welke route je ook kiest, het vergt gewoon ontiegelijk veel tijd en energie. Dat gezegd hebbende, werk ik toch liever aan mijn eigen applicatie dan dat ik in opdracht voor iemand anders moet werken, dus ik investeer met alle liefde die extra tijd.
cushionapp

Vertel nog eens wat meer over Cushion.

Cushion heb ik in eerste instantie voor mezelf gemaakt, freelancen gaat met zoveel ups en downs dat het soms erg onoverzichtelijk was hoe het zat met mijn inkomsten en toezeggingen. Het gebeurde te vaak dat ik te veel projecten aannam en daarmee in de problemen kwam. Daarnaast had ik totaal geen inzicht in mijn verdiensten en hoeveel ik per jaar verdiende, laat staan dat ik ambities op dat terrein had om na te streven, het overkwam me allemaal een beetje. Cushion ontwikkelde ik om mijn workload visueel te maken en mijn financiële doelen te halen. We gebruiken het ook om Cushion zelf te tracken, dus het werkt uitstekend voor freelancers die neveninkomsten hebben, zoals passieve inkomsten.

Aanvulling: ik heb een affiliate link en als je die gebruikt krijg ik een maand gratis: get.cushionapp.com/e24e979280

Thank you for your time Jonnie, you are amazing. En jij bedankt voor het lezen, je bent geweldig. Dat weet je toch?!