Interview: Martijn de Kuijper

Ken jij Revue al? Een erg handige app om gemakkelijk nieuwsbrieven met gecureerde content te versturen. Voor mij de aanleiding om Martijn de Kuijper te spreken over zijn ervaring met schaalbare inkomsten.

martijndekuijperHey Martijn, vertel eens wat meer, wat is je achtergrond?

Martijn de Kuijper, 32 jaar, woon in Schoonhoven. 8 jaar geleden ben ik mijn eerste startup begonnen, genaamd Yunoo. Wat in 2011 werd verkocht aan AFAS.

Begin 2013 heb ik een nieuwe startup opgezet, genaamd Fosbury. Hiermee heb ik meegedaan aan Texhstars (een accelerator) in Austin, Texas en in mei 2015 verkocht. Dat traject duurde zo’n 6 maanden en in die 6 maanden ben ik Revue begonnen als een “side project”.

Hoe genereer jij nu je inkomsten?

Ik krijg mijn inkomsten uit de startups die ik heb. Dit is natuurlijk niet veel en soms is het wel eens niks. Zeker in het begin was dit moeilijk. Gelukkig heb ik door de verkoop van de bedrijven wel een buffertje opgebouwd waardoor dit niet direct een probleem is. Ik heb ook een tijdje freelance werk gedaan tussen mijn eerste en tweede startup in. Hier verdiende ik aanzienlijk meer dan wat ik nu doe, maar werd daar uiteindelijk niet gelukkig van.

Kun je zeggen dat je een geboren ondernemer bent?

Ik geloof niet zo in geboren ondernemers. Volgens mij is het een combinatie van veel dingen. Wel ben ik van jongs af aan altijd al bezig met ondernemen, al was het nog maar heel klein zoals flyers door de brievenbussen van bedrijven gooien om een website voor ze te maken rond mijn 14e. Het komt uiteraard niet vanzelf, het is een kwestie van hard werken en blijven gaan en dat kan alleen als je ergens gepassioneerd voor bent. Het is niet altijd makkelijk geweest, zeker niet als dingen niet willen lukken en je geen geld hebt. Maar daar kun je alleen maar veel van leren.

Je hebt vast wel eens gehoord van de “startup rollercoaster”. In een startup heb je een hoop (emotionele) ups and downs. De ene dag kan je de hele wereld aan en letterlijk de volgende dag denk je dat het allemaal niet gaat lukken. Gelukkig maken de ups de downs goed, dat is een soort drug en je bent continue op zoek naar die ups. Ik geloof zelf in een soort “bewuste naïviteit” want soms moet je gewoon even oogkleppen opzetten om door te gaan en jezelf niet te veel te verliezen in de dingen die mis kunnen gaan en de motivatie te verliezen (de downs). Uiteraard is het belangrijk om die oogkleppen heel vaak af te zetten 🙂

Doe jij dit alleen en hoe hou je jezelf gemotiveerd en gefocust?

Nee ik doe het zeker niet alleen, ik vind het heel belangrijk om met mensen te blijven praten over dingen. Om dingen in perspectief te zetten, zowel inhoudelijke als persoonlijke zaken. Als het om werk gaat natuurlijk met mensen uit de industrie, ik heb het geluk dat ik extreem slimme mensen om me heen heb. Persoonlijk heb ik niet echt een vaste coach (al zou ik dat in de toekomst wel willen), maar ik heb wel mensen om me heen waar ik mee kan praten over bepaalde zaken. Juist dan vind ik het belangrijk dat mensen niet uit onze industrie komen omdat die juist dingen van een andere kant bekijken. Voorbeelden zijn mijn vriendin, mijn ouders, maar ook een vriend die kunstenaar is en heel anders in het leven staat dan ik, maar daarom juist interessant.

Wat is je advies voor freelancers die hun schaalbaarheid willen verbeteren?

Oef, moeilijk. Ik ben maar een paar maanden actief freelancer geweest. Zelf ben ik altijd van de productontwikkeling geweest in plaats van het bieden van services. Dit is vele malen schaalbaarder, want bij freelancing zit je schaalbaarheid in het aantal uren dat je kan werken per week.

Mijn tip zou zijn om als freelancer ook te kijken of je producten kan ontwikkelen die je in de markt kan zetten om op die manier een onderstroom van inkomsten te kunnen genereren. Zo hoef je je niet direct druk te maken over acquisitie, of je volgende maand wel weer een opdracht hebt.

1 maand “pro” Revue proberen

Zijn huidige startup, Revue, is een content curation platform waar zij mensen de mogelijkheid geven om een publiek te bereiken door het delen van content via een persoonlijk nieuwsbrief.

Revue is the easiest tool to create an email digest newsletter. You focus on curation, we’ll make sure it looks good.

Het is gratis dienst tot 200 volgers, daarna moet je gaan betalen, maar als je je aanmeld met de kortingscode “tanja” is de eerste maand Pro helemaal gratis.

Dank je voor je tijd Martijn, je bent geweldig. En jij bedankt voor het lezen, je bent ook geweldig. Dat weet je toch?!