Over het ZZP pensioen, de snel rijk worden-bubbel en ondernemerschap

Een rant over het ZZP pensioen (sorry)!

Eenmalig een rant, hierna hou ik er over op. Weet je, ik maak me een beetje zorgen over de toekomst van (creatieve) freelancers, of liever gezegd hun voorbereiding op een pensioen. Niet dat ik er wakker van lig, maar jongens… het gaat echt niet vanzelf. Er staat over 20 tot 30 jaar heus geen dikke pensioenpot op ons te wachten om ons zo een comfortabele rest-tijd te gunnen. Daarop hopen (of je hoofd in het zand steken en er gewoon niet over nadenken) is ongeveer het stomste wat je nu kan doen. Zeker nu, nu je er nog wat aan veranderen, nu heb je nog tijd om je eigen koers te bepalen namelijk. Er is nog tijd!

Over het ZZP pensioen, de snel rijk worden-bubbel en ondernemerschap | afbeelding © doenenlater.nl

Doenenlater.nl zegt dat slechts 1% van ZZP’ers/freelancers zelf actief zorg draagt voor hun pensioen. En 41% zet helemaal NIETS opzij voor later en bouwen geen pensioen op. Zelf noem ik het mijn “exit plan”, omdat ik toch graag eerder zou willen stoppen of minderen – dan doorwerken tot mijn 70e (of langer). Het is wel erg lastig, want hoeveel geld moet je hebben? Stel ik word 115 jaar oud (ik doe even gek), dan heb ik na mijn pensioengerechtigde leeftijd nog ruim 45 jaar te gaan. Hoe overbrug je 45 jaar met je ZZP pensioen? Dat is toch niet bij elkaar te sparen? Volgens www.centraalbeheer.nl/zo zouden ZZP’ers gemiddeld 12% van het bruto-inkomen moeten sparen voor een spaarpotje dat 70% van het jaarinkomen moet opleveren. Hoe lang gaat dit spaarpotje mee?

12% kan best een slok centen zijn, zelfs voor succesvolle freelancers met een goed inkomen. Maar wat te denken van die grote groep die uit nood gekozen heeft om als ZZP’er verder te gaan, na een ontslag bijvoorbeeld. Die van een minimum inkomen moeten rondkomen, een inkomen dat niet ver boven de bijstandsgrens ligt. Die hebben daar de middelen toch niet voor. Ik snap wel dat de politiek en alle zelfstandige-belangenverenigingen zich daar zo druk om maken en al ruziënd naar de oplossing zoeken, het is een ‘accident waiting to happen‘. Ik heb het antwoord ook niet, voor hetzelfde geld ligt het wél in een van die 100 manieren om rijk te worden.

Snel rijk worden…

Kom… “snel rijk worden”, daar trap je toch niet in? Hoewel, hoe vaak heb jij geen ‘gouden idee’ gelegd, een plan of concept voor een iPhone app of website. Misschien een concreet concept zelfs, één waarmee de wereld veroverd moet worden… alleen waar het vervolgens nooit van komt. Daar hebben we het gewoon te druk voor met onze klussen.
Maar heb jij ook wel eens overwogen om te starten met:

 • Een premium online app/service,
 • Premium downloads,
 • Betaalde mobile App,
 • Ontwerpen en verkopen van themes, templates, iconen of fonts (of andere creaties),
 • Affiliate links: producten reviewen en aanprijzen,
 • Membership website met premium content cq. online cursus,
 • Het maken van een cursus voor bv. Udemy,
 • Lead generatie website (via een vergelijkingswebsite bijvoorbeeld),
 • Jezelf gek vloggen en met YouTube kanaal en verdienen met AdSense,
 • Je extra kamer, tuinhuis of schuur AirBNB’en,
 • Schrijven en publiceren van een boek (in eigen beheer),
 • Geld uitlenen tegen flinke rente,
 • Bulk inkopen op Alibaba en met ruime marge verpatsen  -eventueel voorzien van een strikje- op Marktplaats,
 • enzovoort…

Ondernemerschap

Ik heb besloten om vanaf 2016 écht te gaan ondernemen, zoals je waarschijnlijk wel weet vind ik werken als freelancer op uur- of projectbasis is niet veel anders dan werknemersschap in een andere rechtsvorm en met andere risico’s. Nu wil ik dus de omschakeling gaan maken van werken op uur- of projectbasis naar het creëren van een eigen bron van inkomsten.

“Entrepreneurship is the pursuit of opportunity without regard to resources currently controlled.”
– professor Howard Stevenson

Daarom wilde ik de diverse manieren onderzoeken waarmee ik dat zou kunnen doen. Niet om dat “snel rijk worden” idee te vinden, maar om te voelen waar ik wat mee heb of welke ik denk zou gaan passen bij het publiek dat ik hoop te trekken. Over sommige ideeën heb ik ernstige twijfels of het zou werken. Van andere ideeën krijg ik kriebels van in mijn nek, ook wel een beetje omdat het ver buiten mijn comfort-zone bevind. Toch ben ik vastberaden om uit mijn comfort-zone te treden en deze drempels te overwinnen. Op de voorgrond treden en een publiek trekken, starten met een mail-lijst en op regelmatige basis relevante content schrijven en versturen. Ken je mij een beetje? Ha, dan snap je hoe spannend ik dat vind.

Mijn moreel-kompas is daarnaast sterk is afgesteld om uit te gaan van de mens aan de andere kant van het scherm(pje), zodat ik persé iets positiefs wil doen, iets wil bijdragen. Omdat ik boven alles iets wil creëren wat daadwerkelijk iets toevoegt in de wereld. Een beetje delight & happiness en daarmee iets geef waardoor de gebruikers ervan op welk vlak dan ook minder frictie of frustratie ervaren. Zodat zij dankzij die oplossing kunnen ‘ass kicken‘.

Bedankt voor het lezen. Je bent geweldig, dat weet je toch!?

1 thought on “Over het ZZP pensioen, de snel rijk worden-bubbel en ondernemerschap”

Comments are closed.