Start met waarom…

Met mijn vorige post heb ik een drempel bij mezelf overwonnen door het artikel actief te promoten op social media, een vertaling op medium.com en door enkele van jullie per mail uit te nodigen en ben erg blij met jullie reacties. Soms kreeg ik als reactie per mail dat er door drukte geen tijd was om erg goed over na te denken en te reageren, hoewel het onderwerp enorm aansprak.

Die opmerking over gebrek aan tijd, en enorm druk zijn… die raakte mij erg. Het is zo herkenbaar namelijk, dus daar gaan we het nog eens over hebben. Maar ik wil toch beginnen met waarom…

Ja die Simon Sinek met zijn “Start with the WHY” wordt al zo vaak aangehaald en je hebt zijn TEDtalk waarschijnlijk al 100 keer voorbij zien komen, maar ik kan geen ander startpunt voor verandering bedenken.

Waarom wil ik dit ook al weer? (en… wil ik het eigenlijk wel?)

De reden om mezelf zowel persoonlijk als professioneel te verbeteren en schaalbaar te maken is zo dwingend en zo tot in de kern van mijn zijn doordrongen, namelijk: ik word binnen nu en 7 weken moeder 🙂

Dus ik wil als freelancer niet langer:

  • Onderhandelen met mezelf: “…neem ik wel of niet een dagje vrij?”.
  • Thuis vanachter mijn computer roepen: “…ik kom zo, nog 10 minuten…” (een half uur geleden).
  • Balen en klagen: “…ik kom niet toe aan ontwikkeling…“.
  • Mijn opdrachten laten bepalen hoelang we vakantie nemen, wanneer dat het beste uitkomt (of wanneer juist niet).
  • Enzovoort…

Dat zijn geen boodschappen die ik onze kinderen (we krijgen een tweeling!) wil meegeven.

Waarom beginnen met ‘waarom’?

Het is de motivatie voor alles wat ik wil bereiken. De motivatie voor de noodzakelijke gedragsverandering en voor het nemen van afstand om na te denken, om te zien.

Zonder deze diepe intrinsieke motivatie zal het me namelijk nooit lukken om de uitgezette strategie uit te voeren en door te zetten. Het moet me elke dag eraan herinneren waarom ik het doe.

Wie ik in dit geval moet overtuigen met mijn waarom, is mijn interne comité met de stemmen van oordeel, cynisme en van angst. Mijn waarom moet alles wat dit comité ter tafel kan brengen zonder twijfel souffleren. Dus begin gerust bij het waarom, waarom wil jij investeren in je persoonlijke en professionele groei en je schaalbaarheid als freelancer verbeteren?

Toch nog een keer die Simon met zijn “Start with the WHY” bekijken:

[ted id=848 lang=nl]

Dank je wel voor je lezen. Je bent geweldig, dat weet je toch!?