Student van mijn eigen gedrag

Na een kleine blog-pauze, ga ik weer vrolijk door, niet dagelijks maar wel met grote regelmaat. Na mijn presentatie bij Creative Mornings vroeg iemand me waarom ik dit deed (het openhartig komen vertellen van mijn ervaring en de lessen die ik leerde). Pas veel later viel mij dit antwoord te binnen.

Fascinatie voor menselijk gedrag

Op mijn cv heb ik altijd geschreven dat ik mateloos geïnteresseerd ben in het gedrag van mensen. In die hoedanigheid kijk ik ook met grote interesse naar mijn eigen gedrag, ik bestudeer mijn gedrag en de observaties ben ik gaan delen op mijn blog. In eerste instantie om er voor mezelf als naslag. Het schrijven helpt mij in mijn denkproces waardoor ik verbindingen kan leggen en zo tracht een rode draad te vinden in wat mij nu beweegt en tot mijn gedrag aanzet.

Essayist

Het is dus puur eigen belang om kleine essays te schrijven over een onderwerp wat ik ben tegen gekomen of een situatie die zich heeft voorgedaan. Maar ik beschouw het tevens als een bonus dat velen van jullie meelezen en gezien de stijgende bezoekersaantallen kan ik alleen maar vaststellen dat het een snaar raakt. Daar ben ik blij om en het steunt me in momenten dat ik denk “moet ik zoiets wel schrijven op een blog”. Want juist de blogs waar ik het hardst om twijfel, worden het meest gelezen. Interessant he?

Het is niet alleen interessant om je eigen gedrag te bestuderen, ook vitaal voor de ontwikkeling van jezelf als persoon en als ondernemer, je moet gewoon inzicht hebben en meer weten dan alleen je ‘sterktes en zwaktes’.

Het werkte voor mij heel verhelderend om te weten dat er specifieke eigenschappen waren die mij hinderde om meer uit mezelf te halen. Nog belangrijker, dat je het weet én naar kan handelen. Mijn methode:

  • bewust zijn of worden van het gedrag
  • signaleren van lichamelijke veranderingen (spanning, stress gevoelens etc)
  • terugkijken naar het moment waarop je je nog helemaal prettig en energiek voelde en bepalen wat de aanleiding voor verandering was.

Afhankelijk van wat de aanleiding was, kan ik verschillende tactieken gebruiken om niet te blijven steken in het (onwenselijke) gedrag. Als je erin blijft steken en gelooft dat waar je staat nu eenmaal het resultaat is van je omstandigheden, dat je reactie erop in de lijn van “het is zoals het is…” of “ik ben nou eenmaal zo…” is, dan wordt het ook hoog tijd om student te worden van jouw gedrag en te onderzoeken wat er hieraan ten grondslag ligt. Je bent meer dan dat!

Bedankt voor het lezen, je bent geweldig. Dat weet je toch?!