Summary: Vergis je niet in het sarcasme van de titel: de Viewty is good fun! En op zijn minst een kanjer in mobile internet. Om eerlijk te zijn is het wel een tussenstation tot Apple een kleinere (wishfull thinking) en beter gespecificeerde versie van de iPhone uitbrengt. Neemt niet weg dat de Viewty veel voordelen heeft ten opzichte van de iPhone!

tdbnl_viewty.pngDe K850i die ik enkele weken geleden had gekocht, werkte de eerste paar minuten al meteen op mijn zenuwen. Ik kwam tot de conclusie dat wanneer ik precies dezelfde telefoon nam, ik ook dezelfde telefoon verwachtte. Silly me. Toen ik ‘s avonds zat te kniezen om mijn keuze, zag ik de reclame spot voor de LG Viewty op tv. Een 5 Megapixel camera, touchscreen van 240×400 pixels, Edge, GPRS, HSDPA (3G)… unieke video eigenschappen… Het kostte me slechts een avondje googlen en youTuben voor ik tot het treurige besluit nam. So long Sony Ericsson.

Inhoud van dit artikel: beeldbeeld internet, over de iPhone gesproken, over de Viewty gesproken, touch feedback, Google apps, overdracht, interface, muziek, video, qwerty en gewone invoer, 5 miljoen dramatische pixels (schijnt een firmware update voor te komen btw!), spijt door camerakwaliteit en semi-conclusie.

Breedbeeld internet

Ik ben echt verliefd op Sony Ericsson. Ze maken schitterende telefoons en besteden net zo veel aandacht aan alle accessoires. Het heeft me lang geduurd om te kiezen tussen de P1i en de K850i voor ik voor de laatste koos. En als je al jaren naar niets anders kijkt… Ik vrees dat ik waarschijnlijk een heleboel moois over het hoofd heb gezien met mijn impulsieve keuze voor de nep iPhone met een waardeloze naam. Af en toe even slikken, maar eigenlijk heb ik vooral veel lol van mijn nieuwe speeltje.

Over iPhone gesproken…

Eigenlijk wil ik natuurlijk een iPhone, maar twijfelde zoals Apple gebruikers normaal altijd over nieuwe producten twijfelen. Nieuwe producten van Apple zijn zelden klaar of vrij van kinderziektes. Neemt niet weg dat ik wél probeer om een iPhone te kopen de komende tijd. De keren dat ik er mee heb gespeeld was ik er steeds weg van. In vergelijk met de Viewty: een betere interface en touchscreen reageerd superieur. Maar veel groter en zwaarder. De Viewty heeft eigenlijk een heel mooi formaat, slank en past makkelijk in de binnenzak. Is in vergelijk met mijn k800i niet veel groter, iets dunner maar wat breder en hoger.

Over Viewty gesproken…

Binnen 5 minuten geniet ik al van breedbeeld internet met hsdpa, rock on!

LG heeft van de verpakking een feestje gemaakt, ik ben gevoelig voor dat soort dingen. In de verpakking zitten wat handleidingen, een cd, usb kabel en oplader en headset dat erg goedkoop aandoet. Ik krijg trouwens veel klachten over de geluidskwaliteit wanneer met ik de headset bel.

Waneer de Viewty is opgestart hoef je maar weinig in te stellen en blijken mijn internet-, sms- en mms-settings er goed in te staan zonder ik er iets aan hoef te doen. Binnen 5 minuten geniet ik al van breedbeeld internet met hsdpa, rock on!

Touch feedback

Het grote touchscreen is een verademing. Sommige applicaties mochten wat handiger ingedeeld worden. De Viewty claimt veel ruimte aan de bovenkant van veel applicaties; zonde! Feedback van het touchscreen is precies dat wat je miste op de iPhone. Maar of je er ooit zo handig mee wordt als je bent met je huidige telefoon… practisch blindelings sms’en? Dat geloof ik niet. Gelukkig kun je de intensiteit van de feedback aanpassen, op den duur kreeg ik er een beetje trilvingers van. Er zijn 3 type trillers en je kunt ze harder-, zachter- of zelfs uit- zetten.

Google apps

Ook standaard geïnstalleerd zijn de Google applicaties voor maps (helaas niet de laatste versie met locatie bepaling), gmail, blogger en youTube. Waardeloos: je kunt slechts één java applicatie tegelijk geopend hebben. Dat is jammer, de Viewty heeft namelijk een multitasking menu waarmee je tussen de actieve applicaties kunt schakelen. Veel gebruikte applicaties kun je dus gewoon open laten staan. Dat vráágt dus ook om echte multitasking… misschien is het onterecht veeleisend… but I want it, I need it!

Overdracht

De telefoon kun je met een usb kabel aan de computer koppelen. Vooraf kun je de methode instellen, massa opslag of gegevensoverdracht. Massa opslag stelt je in staat de SD kaart te mounten op de computer en veel of grote files overdragen. Vooraf of achteraf hoeft de LG niet opnieuw op te starten, maar de telefoonfunctie is wel uitgeschakeld tijdens de overdracht. De telefoon zélf is trouwens niet benaderbaar, helaas.

Interface

Gepikt van de iPhone: een item uit de lijst beetpakken en naar boven of beneden slingeren en het menu scrolled mee.

De LG heeft in veel menu’s dubbele bevestiging nodig, eerst iets uit een lijst te selecteren en vervolgens de keuze bevestigen. Naar mijn idee één klik teveel. Het gebeurd mij regelmatig dat ik op actie zit te wachten, terwijl de LG geduldig op mijn bevestiging wacht. Ergens is het trouwens wel logisch, omdat scrollen op de Viewty met een vingerbeweging gaat. Gepikt van de iPhone: een item uit de lijst beetpakken en naar boven of beneden slingeren en het menu scrolled mee. Een feature die trouwens even duurt voor dat ie er echt lekker in zit, ik denk dat het komt door gewenning van het touchscreen. Maar de single-click selectie is daarom niet wenselijk, van mij had de dubbel-click dan wél weer gemogen.

Muziek

De mp3 speler bevalt mij om die reden niet. Komt erbij dat het lastig is om voor- of achteruit te spoelen. Er zit een slider in die de progressie van het nummer aangeeft, dat kleine balletje moet je dus oppakken. Nu luister ik zeer regelmatig naar podcasts en het is irritant dat de Viewty niet bijhoudt waar ik een vorige keer ben gebleven. Vergeet niet dat verschillende applicaties met elkaar conflicteren. Daarom moet ik de player meestal afsluiten voor ik klaar ben met luisteren. Dit samen met dat lastige heen- en weer spoelen maakt dat ik toch de iPod prefereer. Wél goed: herhalen van het huidige nummer, van alles op de playlist, of één keer alles van de playlist én random afspelen.

Video

Video kijken rocked trouwens! Op de k800i was het redelijk goed te doen om wat videoclips te bekijken, redelijk zolang je geen bediening verlangde. Niet heen- en weer spoelen, niet pauzeren. Wanneer je een film gaat afspelen krijg je ongeveer dezelfde interface als de mp3 player. Druk een keer op de afspelende film en voila, breedbeeld video! De bediening verdwijnt na een paar seconden en verschijnt weer als je op het scherm drukt. De Viewty speeld DivX formaat video af. Om op een mac dit te converteren kun je naar Dr.DivX kijken.

tdbnl_viewty_video.jpg

Qwerty

De Viewty heeft 3 invoermogelijkheden, nummeriek, handschrift en qwerty. Nummeriek is met een ‘standaard’ toetsensysteem voor mobiele telefonie. De handschrift-functie kun je verwaarlozen als je net als ik de stylus nooit gebuikt. Die gebruik ik overigens nooit, omdat ie niet in de Viewty op te bergen is. Los meenemen of aan het lusje van de Viewty hangen is voor mij géén optie. Invoer op het qwerty toetsenbord is een leuke feature, de viewty wordt gekanteld (helaas, dat kantelen doet ie niet zoals de iPhone automatisch dmv sensoren). Echter is de invoer op het qwerty toetsenbord foutgevoelig, je drukt makkelijk op de verkeerde ‘toets’.

Kun jij trouwens op de foto hierboven de backspace aanwijzen?

Nadeel: qwerty is alleen beschikbaar bij berichten (SMS/Email), niet in de browser en niet in de applicaties (Gmail, kalender). Nog een nadeel? Kun jij trouwens op de foto hierboven de backspace aanwijzen? Nee, zit niet onder mijn vingers hoor, het is de middelste knop rechts. Helemaal buiten het toetsenbordgedeelte. Hier moest ik even naar googlen trouwens.

Gewone invoer

Switchen naar speciale tekens en cijfers op het qwerty toetsenbord doe je met 2e knopje van linksboven. In het nummerieke deel is het waardeloos achter een menu verstopt, de knop die ook staat voor T9 suggesties. Dus eerst het huidige woon on-selecteren en dan pas het menu voor speciale tekens oproepen. De Viewty heeft te veel clicks en bevestiging nodig om echt lekker door te navigeren.

Met het nummerieke toetsenbord kun je T9 invoer (abc, Abc en ABC) gebruiken of het toetsenbord op getallen (123) zetten. En dan een punt of komma toevoegen?? Als het even kan niet, want ik word gek van het switchen tussen Abc en 123. Een * hebben ze wél standaard opgenomen in het 123 gedeelte, en die gebruik ik vaak… [insert sarcastic smug]

5 miljoen dramatische pixels

De autofocus zit er 70% van de keren naast namelijk. Zelfs in schitterend daglicht! Ik heb van de Viewty nu al zo’n stapel waardeloze foto’s.

Twee features deden mij voor de Viewty kiezen: 240×400 pixels touchscreen en 5 MP camera. Als ik zeg dat ik met één feature minimaal wél erg tevreden ben… De camera is van treurige kwaliteit. Tenminste, tenzij je buiten fotografeert met mooi licht en wanneer je geen haast hebt om een mooi plaatje te maken.

De autofocus zit er 70% van de keren naast namelijk. Zelfs in schitterend daglicht! De iso-waardes zijn onvoorspelbaar, zelfs al probeer je het zelf te sturen. De ene keer bij weinig licht, komt er toch nog een redelijke foto uit. De andere keer een afschuwelijke zoekplaat van pixels. Ik heb van de Viewty nu al zo’n stapel waardeloze foto’s. Van de SE had in incidenteel een miskleum én meestal one-off shots. Dus niets selecteren en afwegen welke wel en niet kan. De SE k850i was trouwens ook niet makkelijk. Er zit een lichtsensor precies op de plek waar je normaliter je vingers houdt bij het fotograferen. Dat moet je rap afleren. De autofocus van de k850i zat er bij mij ook wat vaker naast dan de k800i.

De Viewty beschikt (net als de SE’s) over een tweede camera aan de voorkant, maar in tegenstelling tot de SE’s kun je deze in de fotomodus gewoon aanroepen en gebruiken om… jezelf te fotograferen. Helaas geen noemenswaardige kwaliteit.

» Foto’s van en door Viewty op Flickr.com

Camera kwaliteit… en nu spijt?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik wist dat ik hier een risico nam. LG is geen echte fabrikant van mobiele telefonie noch van digitale fotografie. Sony Ericsson daarintegen… king of the world! Laten ze in de toekomst maar een mooie iPhone killer maken, die 100% synct met macintosch (deze twee merken komen vaak bij dezelfde persoon voor heb ik het idee), dan wil ik met heel veel liefde weer terug stappen. Tot die tijd ga ik uit de weg blijven bij Reinier die een N95 heeft en me daar graag mee wil plagen (pff, voorlopig zit ik nog safe geloof ik 😉 ).

Conslusie?

Nee, ik ga en kan nog geen conclusie trekken. Heb ‘m nog veelste kort en omdat het niet zo intuitief is als de K800i ontdek ik nu nog heel veel. Ik moet nog ontdekken hoe ik fatsoenlijk ga syncen, wat voor externe applicaties ik kan installeren en hoe dat is in gebruik (ja één tegelijk, dat weer ik wel al). Dit is een rave geweest van wat ik tegen ben gekomen, good or bad. En wellicht dat ik later nog eens alles op een rij zet en er een conclusie aan verbind. Komt er nog eens bij de dat Viewty sinds een paar dagen in reparatie is. Hij viel zo nu en dan uit en was dan uren achter elkaar niet aan te krijgen. Maar één ding kan ik wel zeggen, ja ik baal van de camera (en van het recente defect), maar ik ben er nog steeds blij mee. It’s good fun!

Aanvullend reviews lezen?

Viewty 8.2 rating:
http://reviews.cnet.co.uk/mobiles/0,39030107,49292601,00.htm

N95 8GB 8.8 rating:
http://reviews.cnet.co.uk/mobiles/0,39030107,49294472,00.htm

iPhone 8.5 rating:
http://reviews.cnet.co.uk/mobiles/0,39030107,49286836,00.htm

P1i 6.5 rating:
http://reviews.cnet.co.uk/mobiles/0,39030107,49292318,00.htm

Overzicht smartphones:
http://www.iphonevoorminder.nl/smartphones.html