SE K800iNa een maand spelen, heb ik het een en ander op een rij kunnen zetten over de Sony Ericsson K800i, de picture phone. Sony Ericsson heeft als merk bijna dezelfde alure als Apple. Mooie proucten die goed werken, gebruiksvriendelijk zijn en in een schitterende verpakking komen. Vanaf het moment dat je de doos in handen krijgt dikke pret dus.

De K800i heeft een stevige body, krasbestendige achterkant en zwart brushed voorkant met een 240×320 beeld scherm (262.144 kleuren) een pittige resolutie dus. De joystick vind niet in iedere gebruiker een vriend, maar is geen noodzaak om te gebruiken. Ik gebruik ‘m toch regelmatig en zo nu en dan frustreer ik me omdat het kleine ding de verkeerde keuze aanklikt. Ook de andere knopjes zijn klein van formaat en niet geschikt voor robuuste werkershanden.

Toebehoren

In de doos zitten naast de gebruikelijke software (niet naar gekeken eerlijk gezegd) een headset, oplader en USB kabel en een bonnetje voor een M2 microkaart. Opsturen en je ontvangt gratis een 512MB M2 geheugenkaart. Een kaartje zo groot als de chip op je bankpas. Deze monteren is even een crime. M2 microstick Sony EricssonWant het klepje aan de linkerzijkant kreeg ik niet makkelijk geopend. Van de site of uit de handleiding werd ik niet veel wijzer. Het moest iemand anders voor mij doen, het bleek dat je gewoon hard aan het lipje moest trekken, je maakt ‘m niet kapot (zo leek het wel) en je klikt er zo je geheugenkaart in. De telefoon hoeft niet uitgezet worden, de batterij demonteren zoals bij de Nokia 6600 die ik hiervoor had. Je krijgt er een adapter bij, voor je cardreader of wanneer je je foto’s in de winkel wilt laten afdrukken.

Echt USB gemak op de macintosh

Voor je cardreader hoef je het niet te doen trouwens. Aan de bijgeleverde USB kabel heb je genoeg. Dat verraste me wel, met een eerdere Sony Ericson (T610) kon je slechts met Bluetooth verbinden met de computer. Wantrouwig als ik was, had ik ook eerst diverse fora bezocht, voor ik het aandurfde om de kabel te connecten. Had ik het maar meteen gedaan. De telefoon schakeld dan over naar een soort hardeschijf modus en verschijnt op je bureaublad. Als je een memorystick heb gemonteerd, verschijnt deze ook. Je kunt de hele telefoon op deze manier beheren! Een dikke plus! Er zit in de telefoon ook een USB-internet modus, die ik nog niet heb geprobeerd (mental note to self). Schitterende oplossing biedt Sony voor tijdens het opladen, de stekker in de telefoon heeft een ‘stapel’ mogelijkheid en prik je de USB er bovenop en kun je beiden gebruiken. Let wel op, tijdens het USB’en naar de computer, beschik je niet over de telefoon/camera functies.

UMTS

Maar wanneer je over een UMTS verbinding beschikt… waarom nog met USB moeilijk doen? Voor de kosten? Ik moet het nog ondervinden… Bij mijn KPN abonnement kan ik een bedrag van 7,50 euro uit mijn bundel reserveren voor -onbeperkt- iMode toepassingen, fair use policy. Of ik daar gemakkelijk overheen kom zal ik eind deze maand pas kunnen zeggen. Ik check onderweg zéér geregeld mijn gmail (huldehuldehulde), blog zeer regelmatig leuke kiekjes naar mijn Blogspot.

Blogger

De samenwerking met Blogger is trouwens geweldig! De eerste keer dat je een foto wilt uploaden, wordt er een blogspot voor je aangemaakt. Via SMS krijg je een ‘token’ waarmee je op de computer kunt inloggen en eventueel je nieuwe blogspot en je oude kunt verenigen… of niet. Vanaf dat moment kun je deze blog ook beheren via je blogger-key en eventueel je template aanpassen. De Blogger software is minimaal, titel en tekst invoeren en uploaden. Mocht het uploaden niet lukken, omdat je slecht bereik hebt, kun je je post niet bewaren om een andere keer te uploaden (of batch uploaden van meerdere posts). Ook kun je niet meerdere foto’s aan een post toevoegen, dit moet je zelf doen via de computer, of meerdere posts aanmaken.

Cybershot™

De camera… Cybershot™ 3.2 megapixel met autofocus, een genot om bij je te hebben. Dit is de derde mobiele telefoon die ik heb met een camera en de 4e bij ons in huis. Met de T610 was het leuk omdat het concept fotograferen met de telefoon nog redelijk nieuw was. De kwaliteit was iets minder belangrijk. De S700i die wij hier ook hebben, maakte echter al enorm goede foto’s, zeker in tegenstelling tot zijn generatie-genoot van Nokia de 6600. Die maakte nog altijd ‘aardige kiekjes’ en de S700i al echte foto’s. Maar de K800i is een schaap met 5 poten. Je bent namelijk niet met een telefoon aan het fotograferen, maar met een echte compact camera. Autofocus! Met de macrostand maakte ik een foto van van de binnenkant van een limonadeglas…

macro foto K800i

Nu ben ik slechts een hobbyfotograaf, maar zelfs ik kan beoordelen dat deze camera schitterende kwaliteiten beschikt. Vooral in natuur licht komen de pixels prachtig uit op de gevoelige plaat. Kunstlicht, en binnenfoto’s (‘s avonds) vertonen wat meer ruis en minder kleurdetail, maar nog altijd méér dan welke fotocam dan ook. De 16x digitale zoom is uiteraard een nutteloze feature, grappig… maar niet bruikbaar.

Camera features

De camera beschikt over een aantal instellingen, foto/video, fotomodus (normaal, BestPic™, Panorama en kaders), scenes (auto, schemer, schemerportret, landschap, portret, strand/sneeuw, sport en document) fotoformaat (3MP, 2MP, 1MP en VGA), scherpstellen (auto, macro en oneindig (geen autofocus)), flits (uit, auto, rode ogen reductie), zelfontspanner, effecten, witbalans (auto, daglicht, bewolkt, TL licht, Fel licht), lichtmeting (normaal, spot), fotokwaliteit (normaal (ca 540kb), fijn (ca 840kb)), geluid van de shutter, tijd en datum, bestandsnaam, opslag. Een indrukwekkend aanbod van instellingen waarmee meer dan leuke snapshot gemaakt kunnen worden. Wanneer je op een feestje portretfototjes maakt en de gezichtjes gaan ‘facewarp’-en, ben je de hit van de avond (op dringend verzoek mocht ik de foto’s echter niet plaatsen).

De film-modus heb ik nagenoeg niet gebruikt. Deze is niet door ontwikkeld en nog steeds van minimale kwaliteit. Heel eerlijk gezegd gebruikte ik het toch al niet veel, maar indien de kwaliteit beter zou zijn geweest, zou ik het toch wel meer hebben gebruikt.
De camera start erg snel op wanneer de lensdop van de lens is verwijderd, handig wanneer je onverwacht een leuk moment wilt vastleggen. Nadeel echter dat deze schuif in je broekzak ook wel eens wil verschuiven en je camera dan ten eerste aanstaat en je lens blootgesteld is. Ook is de lensdop dik en ligt je camera altijd een beetje te wiebelen. De K800i is een pak groter dan bijv de K600i en wanneer Sony een charmantere oplossing moest kiezen voor de lensdop, zou hij vermoedelijk nog groter zijn uitgepakt. Het is dus een begrijpelijke compromis geworden.

Software

De bediening van de K800i is softwarematig erg prettig. De weergave van de zelf in te delen mappen (afbeeldingen / video’s) is in te stellen als lijst of iconen/thumbnails. T9, de intelligentie van taalinvoer is bij Sony Ericsson veel verder dan bij Nokia. De Sony onthoudt namelijk wat je meest gebruikte woorden zijn en ook welke woorden je vaak na elkaar gebruikt. In zijn standaard woordenboek zijn ook redelijk veel engelse woorden opgenomen, wat een prettige bijkomstigheid is. Het adresboek is overzichtelijk en makkelijk te personaliseren. Een nieuwe ringtone en afbeelding voor alle ‘leuke’ mensen in je adresboek. Vergeet niet dat je de afbeeldingen en ringtones daarna niet meer moet verplaatsen, want dat neemt ie niet meer mee.

De K800i komt met een verschrikkelijk lange lijst van applicaties, games en fun-tools om je uren mee te vermaken. En meer dan de helft heb ik nog niet uitgeprobeerd.

Afsluitend

Om te voorkomen dat ik nog een paar scrollbalken volpraat, zal ik het bijna afronden. Eerst nog kort over de MP3 player. Ik heb nog nooit een telefoon met MP3 player gehad en ben tevreden over de kwaliteit. Het is minder dan de iPod Nano die ik juist een maand hiervoor had gekocht (dom?) en mij is verteld dat het geluid van de standaard Nano headset erg slecht was. Maar zeker acceptabel. Wanneer je muziek luisterd en de telefoon gaat, schakeld de telefoon automatisch over en wordt de muziek stop gezet. Nadat je hebt opgehangen (of afgewezen) speelt hij echter direct weer verder. Ook heel bijzonder: bellen, fotograferen en UMTS’en tegelijk (mn dankzij de headset natuurlijk)!

Toevoeging

Iets wat ik me al een tijd afvroeg, maar steeds vergat te testen. Mp4 bestanden (te maken met iSquint of DVD2pod) zijn op je K800i prima in BREEDBEELD te bekijken. Ik sprong een gat in de lucht van enthousiasme� Omdat ik een Nano heb, had ik mijn 512MB (nog) niet volgestopt met muziek en was de kaart groot genoeg voor de foto’s die ik maakte en de 3 spellen die ik wel eens speel. Maar de vele leuke bikedvd’s (en teasers) of STUND afleveringen die ik nu ga converteren zullen daar verandering in brengen. Een nadeeltje, de bediening van de mediaplayer is nagenoeg slecht. Geen pauze, forward of rewind. Just play. Een film van 40 minuten gekeken, kostte ‘maar’ 11% van de accu.

Eindoordeel

Het is altijd verschrikkelijk pijnlijk dat de ontwikkelingen bij Sony Ericsson niet stil blijven staan. Het moest erg leuk zijn om daar te werken, wat er komen continue verschrikkelijk mooie telefoons uit. De M600i bijvoorbeeld voor UMTS grootgebruikers, touchscreen en uitgebreidt toetsenbord. Of de W950i die beschikt over 4GB flashmemory en Opera 8 en eveneens een touchscreen. Beiden zonder camera overigens (W850i wel). Maar zeker begerenswaardig. De K800i is minstens net zo begerenswaardig en voorlopig nog een topmodel en absoluut de moeite waard. Een uitnodigende gadget waar je dagelijks plezier van hebt. Moest ik het een cijfer geven, een dikke 9!

GOOD
Compatibiliteit met Mac
Bellen, fotograferen en internetten tegelijk!
Waanzinnig goede schermresolutie (mp4 kijken bijzonder goed te doen)
Uitstekende foto’s bij daglicht, overig licht prima
Snel opstarten cam-functie

BAD
Beperkte functionaliteiten videoplayer
BestPic™ stelt niets voor
Blogpost kan niet bewaard worden (indien geen bereik of wanneer je batch wilt uploaden)
Spontaan openen lensdop

Download foto’s van de K800i

» Artikelen in magazine 3MP/Normaal, Macro, zonder flash (467kb)
» Heide in de bloei 3MP/Normaal, Macro, buitenlicht (621kb)
» Lekker gezond 3MP/Fijn, Macro, zonder flash (320kb)
» K800i blogspot
» K800i photoset op Flickr
» Meer info over iSquint
» Meer info over DVD2pod