Gmail Labs;

tdbnl_Gmail logoVoor de Gmail verslaafden onder ons zijn de Gmail Labs (nb. Labs toevoegingen zijn permanent in beta fase: geen garanties) toevoegingen leuk speelgoed. Sommige zullen speelgoed blijven, maar er zijn er een aantal die nu al onmisbaar zijn voor mij. Te beginnen: “Gmail offline”, sinds de grote storing deze week: ingeschakeld.

 • “Quicklinks
  Heel handig, om veel gebruikte emails in op te slaan (met inlogcodes, telefoonnummers, reminders etc)
 • “Superstars
  Email labelen schiet in mijn ogen te kort. De ‘superstars’ (een collectie van verschillende bullits) vind ik handig om hiërarchie in mijn “@action” lijst van emails aan te brengen (aangezien ze op datum gesorteerd staan)
 • “Navbar drag and drop
  Om de indeling van de sidebar zelf te bepalen. Ik heb ook de ‘right side chat/labels’ geprobeerd. Dat nam echter teveel ruimte in beslag, aangezien ik zelden mijn browser window op volledige grote van mijn scherm heb staan.
 • “Multiple Inboxes
  Op basis van labels of zoekacties, kun je meerdere lijsten van emails op je pagina zetten. In mijn (GTD) systeem gebruik ik de inbox voor emails waar ik vandaag of morgen op moet reageren. In de tweede inbox staan emails met de tag “@action”. Dit zijn projecten en conversaties waar ik aan werk. Méér inboxen wordt mij té druk. Aan de andere kant… het geeft wel incentive om ‘op te ruimen’ (aka Getting-Things-Done)!
 • “Send & Archive
  Misschien wel de fijnste. De “send” knop wordt nu een “send & archive” knop. Heel prettig als je werkt vanuit een ’emtpy inbox’ principe. Geeft een heerlijk gevoel; versturen en opruimen! Aan deze feature moest ik wel even wennen, niet elke keer moet een conversatie meteen het archief in.

Misschien niet voor mij…

tdbnl_gtasksEr zijn nog een paar kleine features die ik ook aan heb staan, maar eigenlijk amper de moeite waard zijn om te vermelden. Als de ‘Google Calendar’ in je systeem zit, zou ik die zeker toevoegen trouwens, net als de ‘Google Documents’ lijst. Voor mij geldt dat dit net te veel clutter is in mijn beeld. “Tasks” is leuk voor GTD beginners, ik denk dat GTD’ers over het algemeen al een tool/systeem hebben. Zo niet, kan het erg praktisch zijn, je kunt emails koppelen aan acties bijvoorbeeld.

“Title Tweaks” lijkt heel praktisch, je kunt de titel van je browser window (zoals zichtbaar is in je tab) aanpassen, zodat je kunt zien als er nieuwe email is. Echter gebruik ik FaviconizeTab, die tabs klein maakt, waardoor je het niet zult zien. Van de “default reply to all” blijf ik trouwens af, vragen om problemen!

Het toevoegen van diverse ‘gadgets’ kan trouwens ook toegevoegde waarde hebben, je kunt je Remember-The-Milk acties laten zien, om maar een voorbeeld te noemen. Wat dit aangaat, verschoon ik mijn Gmail liever van dit soort toevoegingen.

Tagging

Met smart zit ik te wachten op het ‘taggen’ van emails. Zoals ik al zei, het labelen van berichten schiet te kort, het is min of meer groeperen. Echter, soms kan ik een email heel moeilijk terug vinden. Je kunt in die conversatie een reactie naar jezelf sturen met wat kernwoorden erin, maar dat is eigenlijk vervuiling van je archief. Gewoon simpel taggen, samen met het geniale zoeken van Gmail (eat your heart out Outlook): geen client die het kan overtroeven!

Welke Gmail liefhebber heeft tips voor Labs features die ik nu links laat liggen?

3 thoughts on “Gmail Labs;”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.