Emerce eDay

Donderdag Emerce eDay de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam, met als thema “Create!”, en is helemaal uitverkocht. Met een volprogramma in het vooruitzicht, dénk ik dat ik ten eerste donderdagavond kapot ben en dat ik ten tweede vrijdag leuke dingen te vertellen heb:
» Keynote 1 Michael Jones (Google Earth)
» Keynote 2 Werner Vogels (Amazon)
» Communities dominate brands + case Spreadshirt
» Dancing with Megaphones
» Lego Factory – Co-creative mass customization
» Macaw: Het kantoor van 2007 en de relatie met Web 2.0 concepten
» Dedigate: E-mailmarketing 2.0
» Joseph Jaffe, ‘Life after the 30 second spot’
» Ben Hammersley

De digitale connectivity van de wereldmarkten leidt tot razendsnelle product cycles en dalende prijzen. Om onderscheid te creeren en zo de moordende, globale concurrentie het hoofd te bieden is creativiteit in een b2c-bedrijf langzamerhand belangrijker dan ‘operational excellence’. En dan gaat het niet alleen om arty design, maar bijvoorbeeld ook om het vinden van nieuwe markten en proposities en creeren van ‘engagement’.
Tegelijkertijd heeft de verspreiding van digitale tools geleid tot een uitbarsting van creativiteit bij consumenten. Massaal hebben individuen de afgelopen jaren zich overgeleverd aan het consumeren, produceren en delen van digitale informatie – van foto’s en muziek tot multiplayer games, blogs en reviews.

eDay exploreert ‘creativiteit’ daarom als:
1. strategisch bedrijfsinstrument
2. consumer trend

Waar deze ontwikkelingen samenkomen ontstaat frictie: creatieve ‘taken’ van bedrijven op het gebied van bijvoorbeeld innovatie, content, marketing en support worden overgenomen/overgedragen door/aan consumenten. Dat is bijvoorbeeld zeer zichtbaar in de media-industrie, en daaruit volgend ook in de marketingprocessen van andere industrieen. Bedreigend of kansrijk? Het is voor elke marketeer en ondernemer in ieder geval bittere noodzaak er rekening mee te houden.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.