De ruimte in je brein voor creativiteit

Vrijdag j.l. was de Creative Mornings talk in Utrecht met het global theme “Space” en deze keer was uitgenodigd Sabine van Linden van “Talks to Mind” die een interessante presentatie gaf over ons brein en creativiteit.

Voor ons mensen zijn onze hersenen het onderscheidende wapen, zonder klauwen of de mogelijkheid om gif uit te scheiden, kunnen we enkel met de scherpte (en creativiteit) van ons brein overleven. Daarnaast stipte Sabine aan dat wij als enige in staat zouden zijn om onze toekomst in te beelden, een betere toekomst te verbeelden en plannen hoe daar te komen. En zijn we geprogrammeerd om elkaar te helpen.

In een aantal myth-busting quizvragen leerden we dat we ons volledige brein gebruiken (in tegenstelling tot aanname: ‘we gebruiken slechts …% van ons brein’), dat mannen een grotere hebben ;-). Maar dat vrouwen hun (kleine) hersenen effectiever gebruiken. Maar tevens kwam aan licht dat de afmeting van de hersenen niets zegt over de intelligentie. Notabene Einstein zou relatief kleine hersenen hebben gehad.

De linkerkant (taal, logica) en rechterkant (verbeelding, intuïtie) verdeling is verbonden door een brug genaamd de ‘corpus callisum’. Uit onderzoek blijkt dat bij de bovengemiddeld creatieve mensen deze brug beter ontwikkeld is. Creativiteit ontstaat wanneer beide hersenhelften in balans zijn en evenwichtig worden gebruikt.

Tips om deze balans te trainen (en dus creativiteit te verhogen).

Creativiteit is het hoogst als we de activiteit in de ‘frontal lobe’  verlagen, met andere woorden: minder zelf monitoring (‘hoe presteer ik’) en meer flexibiliteit toestaan en ons meer uitdrukken, expressiever worden. Om dit te oefenen kun je:

  1. Poëzie (of verhalen) hardop voorlezen met veel nadruk en dramatiek
  2. Muziek leren lezen of een instrument leren bespelen
  3. Een probleem visueel maken, met een tekening, grafiek of mindmap.

Deze tips zijn taken die door beide hersenhelften samen uitgevoerd moeten worden en daardoor train je als het ware het verbindingsstuk.

Om de activiteit in de ‘frontal lobe’ meer te reguleren is het aan te raden om veel nieuwe dingen te proberen, nieuwe mensen en plekken leren kennen. Neem niet steeds je vaste route als je naar de bus loopt of met je hond wandelt. Eet nieuwe dingen (bv kies niet steeds hetzelfde lunch gerecht), volg bijvoorbeeld een wijn-proef-cursus of verdiep je in Mindfulness; de training van het brein om niet te oordelen en zelf monitoring te minderen.

Graphic: Jensbonnke.de

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.