De subtiele kunst van styleguides

Iets waar ik zelf helaas niet zo veel de kans voor krijg, maar wel heel bijzonder vind en leuk om te doen. Het maken van een styleguide. Het is ook een hele kunst en de styleguide ansich kan me veel inspiratie geven. De beredenering van design, de opbouw en juist ook de toelichtingen geven me zoveel inzichten. Vaak ook munitie om hier het een en ander op de rit te krijgen.

Het fenomeen ‘grids’ is namelijk niet aan iedereen hier besteed (oops, I offending anyone?), ze zien het gewoon niet. Mijn filosofie is dat je zo min mogelijk visuele (verticale) lijnen moet toevoegen en moet vasthouden aan een basis-grid. De presentatie “Grids are good” (of deze post “Grid Computing… and design”) van Khoi Vinh maakt me wat dat aangaat héél erg blij. Khoi is art director van de NYTimes.com en zijn site (subtraction.com) is uberhaubt een oase van inspiratie. Ik vergat bijna deze posts van Mark Boulton “Five Simple Steps to designing grid systems“.

tdbnl_styleguide_grid.png

Lilly styleguide over grids

De styleguide

Een style- of brandguide kan voor een intern- of extern publiek zijn en het is aan te raden om beide te gebruiken. In extern bestand moet een introductie over het bedrijf, antwoorden op globale vragen en zaken zoals de mission statement en een design rationale. Indien aanwezig, alle vormen van logo gebruik en nog belangrijker, welke vormen niet toegestaan zijn. Alles over de positionering van het logo, kleur- en fontgebruik. Het stramien (grid), zoals toepasbaar op alle on- en offline uitingen, de tone-of-voice. En duidelijk vindbaar waar de verantwoording ligt.

In een web-styleguide komen naast deze ook heel veel technische standaarden naar voren. De symantische opmaak, alles over het platform, structuren en naamgeving van assets en database entries.

Vraag: kan iemand een goed boek aanraden voor het maken van styleguides?

Styleguide inspiratie

Verzamelsites

Een paar bijzondere voorbeelden (design, vorm of inhoud)

tdbnl_styleguide_hongkong.png

Visueel zeer aantrekkelijke Hong Kong brandguide

tdbnl_styleguides_dtbertelsman.png

Uitstekend voorbeeld van de DTBertelsman Brand guidelines

Ik zou wel een Flickr group willen starten met mooie spreads uit style- of brandguides. Is er iemand met eigen werk?

2 thoughts on “De subtiele kunst van styleguides”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.