RSS dringt nog steeds niet echt door tot de massa. Deze conclussie trok ook de NationaleVacaturebank.nl: 70% van de Nederlanders weet niet wat het is en slechts 7% gebruik maakt van deze functionaliteit. Zij redeneren: het breekt in in de werkzaamheden en het is vooral besteed aan tech-geeks.
Eerder schreef ik een RSS introductie in de hoop enkele van mijn collega’s in mijn RSS-kampje te lokken. Met dit vervolg wil ik een aantal van de vele voordelen van RSS belichten, haal meer uit RSS!
In mijn introductie schreef ik dat RSS je tijd kan besparen en je makkelijker op de hoogte blijft. Maar ook dat het je expertise en netwerken oplevert. Je moet alleen even de weg weten of even op gang komen, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Waar begin ik?
Wanneer ik op de hoogte wil blijven, wil leren of inspiratie opdoen over een speciaal onderwerp heb ik een lijstje met resources om bij te houden. Als voorbeeld neem ik hier ‘Tanja de Bie’, ik wil weten wat er over mij wordt geblogged en getagged. Daarvoor hou ik de feeds van zoekresultaten op deze sites in de gaten:
- http://blogs.icerocket.com
- http://www.technorati.com
- http://www.blogpulse.com
- http://www.plazoo.com
- http://www.blogdigger.com
- http://search.live.com
- http://news.google.com
- http://www.google.nl/blogsearch
- http://del.icio.us
Ik heb de voorkeur voor del.icio.us maar in veel gevallen kun je ook feeds van o.a. Digg, eKudos of watvindenwij.nl oppikken. Andere zoekdiensten zoals Feeds4all, Furl en Brandgossip doen hetzelfde als mijn links, maar bieden geen RSS feeds aan. Voor de toekomst kun je Serph alvast in de gaten houden en is het nog wachten op wieblogt.nl
Al deze zoekresultaten kan ik als RSS feed ontvangen. Te herkennen aan het oranje icoontje in je adresbalk, of elders op de pagina. Van nieuwe resultaten ben ik dus heel vlot op de hoogte. Nu is een ‘egosearch‘ altijd leuk om te weten, maar het wordt echt interessant als je wilt weten wat er over je merk, je product of je concurrenten wordt geschreven. Een doe-het-zelf Brandgossip dus 😉
Meer inspiratie (of meegluren)
Het is de transparantie van web2.0 en de integratie van o.s. RSS die het nu zoveel makkelijker maakt om informatie naar je toe te halen. Als je goed kijkt naar de URL van bijvoorbeeld del.icio.us zie je een hele eenvoudige opbouw…
Je kunt hier heel makkelijk ipv. “twitter” een andere zoekterm invullen: http://del.icio.us/tag/rss bijvoorbeeld. Elk resultaat heeft zijn eigen feed!
Del.icio.us is een bookmarktool, hierin sla ik bookmarks op die ik wil bewaren, later op terugkomen én wil delen. Mijn gebruikersnaam is daags en wanneer je del.icio.us/daags intikt, zie je al mijn bookmarks. Zo kun je dus ook meegluren met wat mij dagelijks bezighoudt 🙂 Zo gluur ik ook graag mee met Reinier. Maar ook met mensen die ik niet ken, waarvan ik graag fly-on-the-wall wil spelen. Deze mensen sla ik op in mijn del.icio.us netwerk en zo blijf ik een beetje in-the-loop.
Hoger gluren (voor gevorderden)
Ik denk dat een groot deel van mijn online leven in RSS feeds binnen te halen is. Bij Ziki kun je een bestand downloaden (OPML file) met mijn verzamelde feeds (om in een reader te importeren): blogs, Flickr Foto’s, Twitter posts, del.icio.us bookmarks, 30Boxes agenda (mijn bike events) of coComments. Mijn ClickyStats als (oké wanneer) die interessant genoeg waren om te delen 😉 de Basecamp feed voor collega’s. Wanneer je op deze links zou klikken, open je in enkele gevallen de RSS feed en dat ziet er vaak ongeveer zo uit:
Maar het kan ook zijn dat je browser het direct wil importeren in zijn eigen RSS reader. Het is makkelijker om de locatie van de links te kopieren en dat in je voorkeursreader te importeren. Maar ik ga er vanuit dat dat al geen probleem meer voor je was!
Tips voor tijdsbesparing
Beperk de tijd dat je je RSS abonnementen checked! En plan er speciaal tijd voor in. Het werkt niet als je het slechts incidenteel bekijkt, of wanneer je je hele dagen met je feeds bezighoudt. Ik begin om half 8 ‘s ochtends en dan werk ik mijn email bij, mijn agenda voor die dag en besteed ik een half uurtje ofzo aan het lezen van mijn feeds. Mijn feeds heb ik georganiseerd in mappen per thema. Bovenaan staat een map met mijn *top 15* (die wijzig ik nog wel eens, soms zijn het er minder, nooit meer) van de RSS feeds die ik perse dagelijks wil lezen. Als ik dan eens tijd te kort heb, beperk ik me tot die 15.
Zelf gebruik ik NetNewsWire en begin zelf nog maar net alle handigheidjes ervan te ontdekken. Ik maak ‘smart lists‘ aan van onderwerpen die ik in de gaten wil houden (verschilt nog wel eens per dag/week) en van ‘flagged items‘. Wanneer ik namelijk offline browse of geen tijd heb om de volledige artikelen te lezen, dan markeer ik deze. Op momenten dat ik er wél de tijd voor heb, loop ik het lijstje even af en lees ik wat ik op dat moment interessant vind.
Bronvermelding: voor dit artikel heb ik suggesties gevonden op Upstream: “5 gratis tools voor het monitoren van de blogosfeer“
Twee nuttige posts (begin van een serie) over RSS in het engels
1. The RSS Series: Are you down with RSS?
2. The RSS Series: Simplify life with RSS + Google
RSS is een van de betere uitvindingen op het Net 🙂 Ik ben al jarenlang een RSS gebruiker (van het eerste uur). Als ik een website tegenkom die regelmatig content uitbrengt (nieuws, blogs) en geen RSS feeds heeft, dan is de website niet het bezoeken waard!
Mee eens, ik kan zo een aantal sites opnoemen die hoognodig aan de RSS moeten. Ik vind ze wel de moeite waard om ze toch te bezoeken, maar RSS zou beter zijn.
RSS is nog altijd een randfenomeen voor internetgeeks..