Waarschijnlijk heb je er wel van gehoord en deze button op sites zien staan: RSS. Maar zegt het je ook echt iets of weet je wat het voor je kan betekenen? Het betekent ook tijd besparen, expertise opdoen, netwerken en op de hoogte zijn. Wanneer dat je wel wat zegt, lees dan vooral even door.
Zonder in technische details te treden, zal ik uitleggen wat RSS nu precies is. RSS staat voor “Really Simple Syndication” maar dat zegt je misschien nog steeds niet veel. Heel simpel kun je zeggen dat RSS een methode is om je te abonneren op een website. Wanneer er dan iets nieuws op de site wordt toegevoegd (een nieuw artikel bijvoorbeeld) dan krijg je dat nieuws ‘thuis’ bezorgd. Dat scheelt tijd, want je hoeft sites niet steeds te bezoeken en je bent ook beter en sneller op de hoogte.
Een andere uitleg, RSS in ‘Oprah-taal’ (engels)
Eerst een RSS Reader selecteren
Om RSS te kunnen ontvangen en lezen, heb je een RSS-reader nodig. Dat is een programma dat net zo werkt als een emailprogramma, het haalt berichten op, geeft daar een melding van en je ziet welke nieuw zijn en welke gelezen. Er zijn drie varianten mogelijk voor het lezen van RSS namelijk:
- 1. Geïntegreerd in de browser,
2. Offline RSS reader software,
3. Online RSS reader (website),
4. Mobiele RSS readers.
1. Geïntegreerd in de browser
Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld wanneer je niet teveel programma’s tegelijk open wilt (of kunt) hebben. Maar het is ook makkelijk omdat de nieuwste browsers het allemaal standaard geïntegreerd hebben.
- » Internet Explorer 7
» Safari
» Flock
» Firefox
» Opera
2. Offline RSS reader software
Een van de belangrijkste spelers op dit gebied is NewsGator, de producten FeedDemon (Windows) en NetNewsWire (Mac) zijn de meest gebruikte programma’s voor het offline lezen. Het belangrijkste voordeel van een offline RSS reader is dat je altijd bij je RSS abonnementen kunt, dus ook in de trein of waar dan ook wanneer je geen internet toegang hebt. Je moet natuurlijk wel eerst berichten hebben opgehaald, zoals het werkt met email. Dit is een voordeel ten opzichte van browsers met een geïntegreerde reader. Een heel sterk punt van NetNewsWire is de mogelijkheid om ‘slimme lijsten’ te maken, die zoeken naar een specifiek kenwoord of in de door jou geselecteerde feeds, nóg effectiever je feeds bijhouden dus!
Toevoeging 9 januari: sinds een aantal weken werk ik op een macbook pro en thuis werk ik ook veel op deze machine. Daarom heb ik Bloglines laten vervallen en definitief voor NetNewsWire gekozen inclusief de handige online backup service. Handig voor crashes of werken met meerdere machines, de status van gelezen berichten wordt namelijk ook opgeslagen.
3. Online RSS reader (website)
Websites waar je je RSS abonnementen kunt beheren zijn er te veel om op te noemen. Maar er springen er toch een paar uit, die ik even zal toelichten.
- Bloglines
Mijn persoonlijke favoriet. Handig als je overal bij je feeds wilt, of wanneer je niet altijd op dezelfde computer werkt. Vooral nuttig wanneer je veel abonnementen beheert en deze per categorie wilt organiseren. Je kunt artikelen die je nog eens wilt nalezen heel makkelijk bewaren voor later. Je kunt je abonnementen delen met anderen en zien wat anderen met dezelfde interesses ook nog lezen.» BloglinesGoogle, Yahoo en Netvibes
De persoonlijke startpagina’s van Google, Yahoo of Netvibes kun je helemaal naar je eigen wens inrichten. Naast het beheren van je RSS abonnementen, kun je ook blokjes toevoegen met andere zaken die je op een startpagina zou willen zien. Het weer, aanbiedingen van een online winkel, grappige filmpjes of games. De blokjes kun je oppakken en verplaatsen, soms ook een aparte kleur geven. Het nadeel van een online startpagina zoals deze, maar ook van Yahoo en Netvibes, is dat het niet goed werkt als je heel veel abonnementen beheert.
» Google RSS Reader (tip)
» Google
» Yahoo
» Netvibes
4. Mobiele RSS Readers
Sommige moderne mobiele telefoons hebben een RSS reader, zoals de Sony Ericsson k800i. Je stelt in hoevaak deze moet zoeken naar nieuwe berichten en krijgt een melding als er weer nieuws is. Voor PDA’s zijn er ook diverse programma’s te downloaden, op Marketingfacts vond ik dit lijstje:
- » PocketRSS (voor PocketPC)
» HandRSS (voor Palm)
» FreeNews (device onafhankelijk)
» Lijst diverse mobiele oplossingen
En dan het abonnement, de RSS feeds
Meestal valt de oranje RSS button op, al verstoppen ze de button of het tekstje RSS helemaal onderaan de pagina (en soms staat er XML!). De weblog ‘Modern Life is Rubbish‘ bijvoorbeeld verstopt het helemaal onderaan met een ‘design’-link die mooi in de omgeving past, maar die je daardoor haast over het hoofd ziet. Kijk dus goed rond als je geen oranje button ziet, maar niet elke site heeft een RSS feed.
Wanneer je op deze knop klikt gaat er meestal al iets gebeuren, afhankelijk van welk type RSS reader je hebt gekozen. Dan wijst het meestal wel vanzelf, je hoeft vaak alleen te bevestigen en/of de juiste categorie aan te wijzen. Daarna is het een kwestie van lezen en blijven lezen.
Een paar voorbeeld feeds om mee te beginnen
Het hangt uiteraard van je interesse af, maar hieronder een aantal voorbeelden waar je aan kunt denken:
» RSS feed van deze site tanjadebie.nl
» Nu.nl Algemeen nieuws
» Nu.nl Internet
» Volkskrant laatste nieuws
» Marketingfacts, belangrijke marketingbron voor interactieve marketing
» Emerce, headlines Business, marketing en technologie
» Usabilityweb, gebruiksvriendelijksheid en trends op internet
» Apple.com hotnews
» Apple quicktime movie trailers
» Marktplaats.nl onderdelen & accessoires fiets
» Del.icio.us/daags alles wat ik bookmark
Tenslotte… moet het nou echt?
Dat kun je het beste zelf beantwoorden. Wanneer je veel tijd besteedt aan het ‘bijhouden’ van sites en wanneer je het belangrijk vindt om goed op de hoogte te zijn, dan zeg ik volmondig ja! Het is ook activerend, zeker als je op veel weblogs geabonneeerd bent. De verwijzingen naar gerelateerde sites zorgt ervoor dat je een breed netwerk hebt om je op te oriënteren en door veel te lezen groeit je expertise.
En het scheelt tijd. Ik check mijn feeds meestal 1x per dag, dan scan ik een kwartiertje mijn feeds en dan selecteer ik de artikelen die me op dat moment interessant lijken om te lezen. Andere bookmark ik op Del.icio.us/daags om later nog eens te kunnen lezen.
Was dit artikel nuttig? Laat het me hieronder weten!
Heb je RSS-paniek bij het uitproberen? Vraag gerust om hulp!
Zeer goed, heldere uitleg.
Hi Bert, dank je wel. Als je nog suggesties of tips hebt voor het schrijven van dit soort stukjes, let me know!
He Tanja!
Clear to me, ik snap ‘m helemaal!
Hoi Tanja,
Het is mij ook helemaal duidelijk. En ik vind het wel een interessant nieuwtje! Ik had nog nooit van RSS gehoord.
Mijn dank aan Bé voor de puntjes op de i, waar ikzelf altijd erg slecht in ben 🙁