Blog2.0: “the look” en “the feel”

In september schreef ik een blogpost over de functies die in een nieuw theme zou willen verwerken. Begin vorig jaar had ik al enkele schetsen gemaakt voor “the look & feel”. Mijn aanvankelijke wens was om de blog in de stijl van daags.nl te betrekken. Of op zijn minst deze stijl te vernieuwen en dit was het resultaat (met een uitwerking er naast).

Zo begon het…

tdbnl_eersteschets_theme.png

Dankzij de recente problemen met mijn tanjadebie.nl domein is die wens om daags naar voren te halen op de achtergrond gekomen. Maar de globale opzet is wel overeind gebleven, en dat is toch iets anders dan de standaard weblog opzet die het leek te gaan worden in de uitwerking. Pas toen Smashingmagazine.com begin dit jaar een artikel plaatste over premium WordPress themes, viel er bij mij een kwartje. Deze theme’s hebben allemaal iets spannend wat ik graag op mijn blog terug zou willen zien. Maar natuurlijk wil ik niet gaan betalen voor een theme, met name omdat ik er toch nog het één en ander aan wil kunnen sleutelen.

Magazine-style themes

Er zijn een groot aantal magazine-achtige themes en het theme waar ik denk mee uit de voeten te kunnen is Mimbo2. De standaard installatie van Mimbo2 doet echter een hele boel wat ik niet goed vind. Maar gelukkig heeft Darren het zo makkelijk geschreven, dat zelfs ik met een beetje php tweaking een heel eind kom met het verwerken van de wensen die ik heb. Nu komt het moeilijke… de reden waarom ik heel slecht ben ik Flash. Ik ben namelijk niet zo goed in ontwerpen en coderen tegelijk! Steeds wordt ik afgeleid door een kleurenschema, een font of uitlijnen van zaken. Om knettergek van te worden (maar wel leuk).

Design in CSS ipv pixels

Sinds mijn kennis van CSS groeit, gebruik ik het ook steeds meer voor Interface Design. Het blijft in photoshop vervelend om pagina’s te ontwerpen, tot een nieuw inzicht te komen en alles te moeten bijwerken. Het werken in code gaat nu nog wel een beetje langzamer, vanwege mijn code/design cyclus en ook omdat ik nog veel te leren heb. En om eerlijk te zijn… ik vind het ook leuk! Recent heb ik een project voor Centraal Beheer Achmea grotendeels in Photoshop ontworpen en in CSS gedocumenteerd. Leuk om te doen en ik denk dat het voor het eindproject ook veel goeds heeft gedaan (binnenkort meer hierover).

Sneakpreview

Ik ga je nu een sneakpreview laten zien van de homepage met een 3tal kleurenschema’s waar ik mee aan het stoeien ben. De opzet kan goed nog iets wijzigen (is tot nu toe redelijk zoals mijn functioneel ontwerp) en het kan best zijn dat ik de komende tijd (als ik alle achterliggende pagina’s op ga pakken) de kleuren nog iets ga veranderen. Tenslotte, als ik er niet elke dag naar kan kijken, dan is het vast niet goed genoeg.

tdbnl_preview.png

Wat vind je ervan? Jouw feedback wordt gewaardeerd.

2 thoughts on “Blog2.0: “the look” en “the feel””

 1. Vind het magazine concept tof! Functioneel ontwerp ziet er ook goed uit. Heel degelijk.

  Het leuke aan het kleurschema vind ik dat het een beetje tegen de huidige trend van veel zwart ingaat. De informatiedichtheid is zo op het oog iets te hoog vind ik, zou iets meer rustpunten in kunnen. Wat sexy beeld 🙂

  Heb eens een kijk naar http://www.wolffolins.com/
  Misschien dat het inspireert- vind het zelf een toffe hybride tussen een site en een weblog en een magazine, dat inleidings-font is echt koe! Maar juist daardoor wel tof, kan heel gaaf zijn bij een blogpost. Wat ik in je ontwerp zie is namelijk al een iets meer uiteenlopend hiërarchisch scala (in tegenstelling tot veel andere weblog concepten), misschien dat je dit net wat meer kan polariseren?

  Wat zijn voor jou sites die ass k*cken en voor jou tot voorbeeld zijn in dit proeces?

  Reply
 2. Hey Dean, dank je wel voor je input! Echt super, knew I could count on you. Zinnige opmerking wat de informatiedichtheid betreft. Dat is idd een beetje heftig.

  Wat het kleurenschema betreft was het wel moeilijk om niet met de trend mee te lopen. Geen idee of dit alsnog trendy is, maar goed te horen dat het jou in elk geval opviel!

  deze sites doen me wel wat 🙂

  http://uxmag.com/
  http://www.wilsonminer.com/
  http://www.eranos.fr/
  http://tijsvrolix.be/
  http://www.weknowrap.com/
  Deze versie van Andy Rutledge
  Deze versie van Ordered List

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.