Efficienter werken dankzij Dropbox

Dropbox logoBij de aanschaf van mijn iMac vorig jaar, heb ik me opnieuw laten verleiden tot de aanschaf van MobileMe. Ergens is het nl best handig om online hardeschijf te hebben voor backup of portable files. MobileMe echter, is hier in Europa ‘tranentrekkend’ langzaam. Het gebruik ervan werd daardoor steeds minder en zelfs een usb-stick kreeg weer de voorkeur.

Bij een kleine rondvraag op Twitter werd Dropbox (getdropbox.com) door verschillende personen getipt, na 3 maanden ben ik om en verkocht. Dropbox is net als de iDisk van MobileMe een online backup mogelijkheid. Dropbox claimt een folder op je machine en slaat alles wat daarin staat online op. Het leuke van Dropbox is, het is dus een deel van je eigen machine; geen kopie op een externe locatie.

Perfect folder sync

Zodra je een bestand in je Dropbox map zet, wordt het gebackupped in de achtergrond, het bestand is nog steeds toegankelijk. Sterker nog, je kun een bestand open hebben. Zodra je bewaard slaat Dropbox aan en wordt het bestand geupdate. Dropbox kun je op meerdere machines installeren: je bestanden zijn overal up to date. Mijn hele werkmap staat nu op Dropbox. Wanneer ik op locatie aan een bestand heb gewerkt, kan ik thuis naadloos verder werken, zonder per ongeluk een verkeerde versie te gebruiken of een bestand te vergeten.

Online filesharing

Mappen of deelmappen kunnen ook gedeeld worden met anderen, alsof je op één groot netwerk werkt op dezelfde backup opslag. Daar kleeft wel één unieke eigenschap aan waar je voorzichtig mee om moet gaan. Het gaat altijd om hetzelfde fysieke bestand (geen versies, hoewel Dropbox sinds vorige week standaard 60 dagen geschiedenis bijhoudt) en het bestand is ook onderdeel van je eigen structuur|: verplaatsen is verplaatsen: niet kopieren!

Dropbox heeft Growl ondersteuning en zo kan ik ook zien wanneer anderen aan bestanden werken, of per ongeluk verplaatsen uit de gedeelde map. Iets dat ELKE nieuwe Dropbox gebruiker overkomt.

Dropbox heeft een gratis account met 2GB diskruimte (en gratis extra’s als je vriendjes werft), en twee betaalde diensten:  50GB voor $99,- per jaar of 100GB voor $199,- per jaar.

5 thoughts on “Efficienter werken dankzij Dropbox”

 1. Ik heb ondertussen zo’n beetje m’n hele hebben en houden online staan: e-mail, contacten, agenda. Op de een of andere manier wordt ik nog tegengehouden om ook bestanden online te zetten.

  Zet jij bijvoorbeeld ook bestanden in Dropbox waarvan je echt niet wilt dat anderen daar bij kunnen?

  Reply
 2. Leuk artikel…ik heb een account maar tot op heden nog niets mee gedaan. Het geeft wel meer inzicht, dus dank voor je artikel/bijdrage.

  Heb jij nu een betaalde dienst afgenomen?

  Reply
  • Oja, had ik nog willen vermelden. Ik heb een 50GB account. Wat ik me wel afvraag, is of je het systeem kan ‘cheaten’. Ik kan nl. mappen met mensen delen, maar als ik een 50GB account heb, en zij het free 2GB account, en mijn gedeelte map is veel meer dan 2GB… hebben zij dan ‘gratis’ extra meer opslagruimte?

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.