Facebook needs a facelift

Voor sommigen is Facebook slechts de zoveelste Myspace / Hyves. Dat wordt erger wanneer je facebook.com intikt in je browser…

tdbnl_facebook_start.png

Je mag dus eigenlijk niets, tenzij je je aanmeld… dat is nou jammer. Facebook is een gesloten boek, wat een afknapper. Het straalt niets uit, het verleidt me niet en het gene wat me zou moeten verleiden (tour) hebben ze rechtsboven verstopt… De tour is een lineaire presentatie van de features, ook daar word ik niet warm van. Ziet er uit als een weinig smeuige Hyves, en dat vind ik al niet zo leuk. Enige wat je wél kan doen, maar wat ook niet zo duidelijk wordt gemaakt… Facebook in een van je email-adresboeken laten neuzen en kijken wie er al lid is. (veel, en het “Netherlands” netwerk telt al 13.825 leden). Facebook needs a facelift! Het draait toch om first impressions…

Of niet (altijd)? Want dit is toch een “yay! facebook” bericht. Hoe dat komt ga ik je uitleggen. Op een gegeven moment kon je niet meer om Facebook heen. Op bijna alle grote blogs werd erover geschreven en zelfs Twitter.com begon facebook te pluggen. Tijd om door de zure appel te bijten en facebook te ervaren.

tdbnl_blogpulse_facebook.png

tdbnl_facebook_profile.pngWanneer je een paar tellen de tijd neemt om te registeren ben je er al doorheen en kun je je profiel gaan invullen. Standaard social network-stuff eigenlijk. Je voegt een vriendje of twee toe en dan vergeet je het ding al bijna… Dan voegen wat meer vriendjes jou toe en blijkt dat Nederland facebook heel rap oppikt. Eén van mijn vriendjes wil dat ik een applicatie toevoeg aan mijn facebook. Een applicatie om in één klap een vraag aan al mijn vriendjes te stellen. Beetje ala Twitter, maar dan gericht.

Applicaties dus…

Inderdaad, op mijn profiel zie ik in de linkerbalk applications staan en daarnaast staat “edit”. Even goed opletten en dan vind je ook op de volgende pagina de knop “Browse More Applications”. It’s the Netvibes experience all over again…

Mijn vriendin zit naast me als ik net mijn tamagotchi-konijn aan het voeren en knuffelen ben. Klaarstomen eigenlijk om het volgende gevecht aan te gaan met een spin, mier of scorpioen (om vervolgens de centen van het lijk te roven en een iets cools in de petshop te kopen). Ze is meteen geïnteresseerd en wil weten wat het is. Ik hoef alleen maar iets te mompelen “Hyves, maar dan leuker” en ze is om. Binnen 2 tellen heeft ze mijn laptop gepikt en vermaand me haar te wijzen hoe dat ook te verkrijgen.

Zo werkt het dus, een simpele trigger en je ruilt je details vlot weer in voor opnieuw een key voor de zoveelste social fad. Ik ben nog aan het ontdekken wat de blijvende factor is van dit netwerk. Bij Hyves zou het “always in touch with your friends”, terwijl ik kon zweren dat het iets was met je oude vrienden weer opsnorren. Bij mij vergaat het met die nieuwe-oude-vrienden over het algemeen net zoals het de vorige keer ging… het gaat weer over.

Het ruige beta-gevoel

Toch heeft facebook ‘iets’, iets wat ik niet eens kan beschrijven. Het werkt niet altijd super goed, er zitten kleine bugjes in en ik moet elke keer weer opnieuw inloggen. Bijvoorbeeld, als ik een applicatie al heb, maar een vriendje wil ‘m met mij delen, krijg ik daar toch dat bericht van. Dat zou facebook moeten kunnen herkennen. En hier en daar wat zeikerige interface puntjes. Al met al… dat sketchy groeiproces van een openbare beta heeft iets speciaals. Net als dat Twitter.com, die met alle ellende toch charming blijft, het zijn juist die ruige randjes die het speciaal maken (gaat overigens niet overal voor op. Van het trage functioneren van Hyves kreeg ik uitslag). Wat écht jammer blijft… je kunt niet naar je profiel verwijzen, die is alleen zichtbaar voor ingelogde leden.

Nice to have

tdbnl_facebook_gift.pngOmdat facebook het allemaal verstopt, maak ik een lijstje met alle rare en grappige features die ik heb ontdekt en de moeite waard vind van het vermelden (nieuwe vonsten zal ik blijven aanvullen).

 • Mobile integratie (Super!)
 • Marktplaats, items aangeboden door leden van je netwerk
 • Gifts. Dit is té grappig, kleine (limited edition) prulletjes die je aan je profile kunt toevoegen of aan iemand kado kunt doen.
 • Voorkeuren: privacy settings, notificaties, toestemmingen aan toegevoegde applicaties, feeds van anderen… etc! Ik heb nog nooit zo’n uitgebreide tweak-mogelijkheid gezien. Té uitgebreid?
 • tdbnl_facebook_feedtweak.png
 • Netwerken, regio’s en groups
 • Wall-to-wall aka krabbels
 • Foto’s, video’, events en twitter… ja nog veel meer.

3 thoughts on “Facebook needs a facelift”

 1. écht gebruiken doe ik eigenlijk alleen maar Flickr.com en Mountainbike.nl/forum. Verder zijn het leuke toevoegingen en netwerken. Facebook dus ook niet geprobeerd? At all?

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.